To je to što me zanima!

Aspirin pomaže u borbi protiv raka: Smanjuje rizik širenja

Oboljeli od raka imaju 20 posto veću šansu da se oporave ako uzimaju jedan aspirin dnevno. Stručnjaci su uvjereni kako blokira molekule raka i tako pomaže u liječenju
Vidi originalni članak

Svakodnevno uzimanje po jednog aspirina može smanjiti rizik od širenja raka po tijelu za čak 25 posto dok su šanse za oporavkom veće za 20 posto, tvrde stručnjaci sa Medicinskog sveučilišta Cardiff u Velikoj Britaniji. Istraživanje je vodio profesor Peter Elwood. On i njegov tim otkrili su kako je širenje raka crijeva, dojke i prostate smanjeno kod pacijenata koji su uzimali nisku dozu aspirina uz uobičajeno liječenje, a smanjena je i smrtnost takvih pacijenata.

- Postoji sve više dokaza da uzimanje aspirina ima značajnu ulogu u smanjivanju nekih vrsta raka. Ali, iako znamo da niske doze aspirina smanjuju učestalost raka, njegova uloga u liječenju te bolesti je i dalje neizvjesna. Zbog toga smo krenuli sa sustavnom pretragom znanstvene literature - kazao je profesor i dodao kako su do sad pregledali sve dostupne podatke, uključujući pet pokusa i četrdeset dvije studije raka debelog crijeva, dojke i prostate.

Napominje kako je potrebno provesti detaljno istraživanje kako bi aspirin eventualno jednog dana postao dodatak liječenju. Također, planiraju otkriti da li pomaže i kod pacijenata s drugim vrstama raka. Profesor upozorava da s aspirinom treba biti oprezan jer nakon dužeg uzimanja može uzrokovati krvarenja u crijevima i čireve na želucu. Zato, nije dobro piti ga na svoju ruku već se najprije treba konzultirati s liječnikom, piše Mirror.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • alladin_1 23.04.2016.

    ja naravno nisam doktor takao da moje mišljenje zaista nije mjerodavno. Ali i ja sam to povezao. Moj otac je zbog problema sa cirkulacijom goodinama pio aspirin. Pri jednoj rutinskoj kontroli doktor mu je rekao da ima cirkulaciju kao mladić i da nema potrebe za aspirinima. ( pa naravno da je kao mladić kada ih redovno uzima). Ugl. tata je prestao uzimastio aspirine i nakon par godina je dobio rak pluća. Eto. Uzrok raka su upale. A na nekoj mikro bazi, te sitne upale aspirin dobro drži pod kontrolom. To je naravno samo moje mišljenje..

  • Roy Ban 22.04.2016.

    a tik tak tabletice?

  • INDODA9 21.04.2016.

    A ja mislio da je to marica.;);)

Komentiraj...
Vidi sve komentare