To je to što me zanima!

Astronauti se ne mogu uzdati u lijekove koje nose sa sobom

Neuobičajeni uvjeti daleko od Zemlje, uključujući slabiju gravitaciju i veće zračenje, utječu na slabljenje učinkovitosti lijekova i ne pomažu, otkrili su znanstvenici
Vidi originalni članak

Astronauti na svemirskim misijama neće moći liječiti glavobolje paracetamolom ili koristiti antibiotike protiv infekcija, jer lijekovi gube moć u vanjskom prostoru, pokazalo je istraživanje Svemirskog centra Johnson. Razlog tome vjerojatno je u neuobičajenim uvjetima daleko od Zemlje, uključujući slabiju gravitaciju i veće zračenje, piše Dialy Mail.

Paracetamol se može čuvati i do nekoliko godina od datuma proizvodnje, ali da bi zadržao učinkovitost mora ga se čuvati u točno određenim uvjetima, što znači dalje od izravnog sunčevog svjetla ili na hladnom i suhom mjestu. Autori istraživanja tvrde da su lijekovi astronautima na dužim svemirskim misijama itekako potrebni. Zato su odlučili istražiti da li jedinstveni ambijent prostora, uključujući zračenje, vibracije, mikrogravitacije, bogatstvo ugljičnim dioksidom, kao i varijacije u vlažnosti i temperaturi utječu na učinkovitost lijeka.

Usporedili su četiri kutije lijekova, koje su sadržavale 35 vrsta lijekova, a čuvale su se na Međunarodnoj svemirskoj postaji u kontroliranim uvjetma u svemirskom centru.

- Lijekovi koji su se čuvali u posebnim uvjetima tijekom nekog vremena izgubili su svoju moć, što ukazuje da uvjeti skladištenja utječu na stabilnost lijekova - zaključak je studije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare