To je to što me zanima!

Australska biljka otrovna poput škorpiona - bol traje tjednima

Australija je zloglasna po svojim otrovnim paucima, zmijama i morskim bićima, a znanstvenici su otkrili da i jedna biljka ispušta 'škorpionski' otrov koji izaziva višetjednu bol
Vidi originalni članak

Dovoljan je samo kratak kontakt s bodljikavom biljkom koju domoroci nazivaju gympie-gympie da osjetite puno žešći ubod u odnosu na slične biljke u Europi i Americi. 

Grmolika biljka s listovima ovalna oblika prvenstveno se može naći u prašumskim područjima sjeveroistočnog Queenslanda, gdje je na zlu glasu među izletnicima koji su se o nju očešali.  

Da je njezin ubod vrlo neugodan nije novost, ali znanstvenici su sada uspjeli otkriti zašto je tako. 

KLASIKA JE ZAKON Od jednostavnosti do volana: 10 lica legendarne bijele košulje

Žrtve kažu da ubod prvo peče kao vatra, a za nekoliko sati popusti do razine boli koja podsjeća na onu kao kada neki dio tijela svom snagom 'pritisnete' vratima. I zatim tako traje danima. 

Irina Vetter, profesorica na Institutu za molekularnu bioznanost pri Sveučilištu Queensland, rekla je da je njezina skupina u otrovu biljke otkrila novu skupinu neurotoksina koji su, iako dolaze od biljke, slični onima koju ispuštaju škorpioni i pauci. 

- Ti toksini ciljaju iste receptore boli, što gympie-gympie nesumnjivo čini uistinu 'otrovnom' biljkom - rekla je. 

NAPUNITE SE ENERGIJOM Evo kako sve možete iskoristiti svoju pauzu ako radite od kuće

Znanstvenici se nadaju da će njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, u budućnosti dovesti do boljih preparata za ublažavanje boli njezinih žrtava.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 🌺Miris kamelija🌺 19.10.2020.

    “.... koja podsjeća na onu kao kada neki dio tijela svom snagom 'pritisnete' vratima. I zatim tako traje danima.” Ja bi umrla. Tih par minuta kad pritisnem vratima recimo prst izludim i tečno se izražavam na 12 jezika, a gdje da to traje danima. 😫😫  

Komentiraj...
Vidi sve komentare