To je to što me zanima!

Bacate ljusku od jaja? Umjesto toga isprobajte ove trikove...

Ona uspješno uklanja mrlje s odjeće, hrani vaš vrt, ublažava ubode insekata, skida zagorjelu prljavštinu s posuđa, polira vaze, izbjeljuje rublje, štiti biljke od puževa...
Vidi originalni članak

Bjelanjak i žumanjak upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan dio jaja se baca bez razmišljanja - ljuska. Ipak, njezine mogućnosti primjene u kućanstvu su brojne:

Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština

Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši, piše Daily Mail.

Neka vaše bijelo rublje zablista

Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo. 

Zaštitite biljke od puževa

Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Ublažite ubode insekata

Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i "lijek" protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku. 

Uzgojite zdrave rajčice

Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

Kao čašica za uzgoj sjemenjača

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompostom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

Kava ima bolji okus

Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kavu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kava će biti ukusnija. 

Povećajte unos kalcija

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • retita🦋 17.07.2015.

    Sve može ali kavu mi ne dirajte!!!

  • Almighty 17.07.2015.

    Čemu članci o jajima po ovakvoj vrućini ?

  • KokoT 16.07.2015.

    Kod mene ih pojedu,a tko bi drugi nego-kokoši.

Komentiraj...
Vidi sve komentare