To je to što me zanima!

Bambus krasi stol i daje bogatu nadolazeću godinu

U novogodišnjoj noći Japancima sreći donosi mochi riža, Talijanima obilje daju kobasice i leća dok Njemci blaguju svinjetinu za sreću
Vidi originalni članak

U Kini se na novogodišnji stol iznosi raznovrsna tradicionalna hrana koja obiluje simbolikom. Što različitija, to bolje, jer će tako ispuniti sve želje u nadolazećoj godini. Jedan od najvažnijih sastojaka je bambusov izdanak, koji, uz crnu mahovinu, osim što krasi stol, donosi bogatstvo. Češnjak na kineskom stolu znači dug život i puno potomaka, piletina sretan brak, riba blagostanje, a naranča zdravlje i sreću. U Japanu je ljepljiva (mochi) riža, od koje se rade razna jela i kolači, neizostavni dio novogodišnje trpeze. Kobasice su simbol obilja, a leće svojim oblikom predstavljaju novac pa ih Talijani jedu za Novu godinu jer vjeruju da vode velikom bogatstvu. Sreću u Njemačkoj i Nizozemskoj donosi svinjetina, koja se poslužuje uz kiseli kupus dok Danci vjeruju da bogatstvo nosi kuhani bakalar. S prvim otkucajima ponoći na Plazi del Sole u Madridu Španjolci počnu jesti 12 bobica grožđa jer drže da donose sreću za svaki mjesec u godini. Južnjaci u SAD-u vode se izrekom: “Jedi malo na Novu godinu da bi jeo bogato ostatak godine” pa blaguju grah, kupus i kruh.

BAMBUSOVI IZDANCI NOSE ZDRAVLJE U KINI
SASTOJCI: 2 žlice popržene riže, 1/2 limete, žličica ljute paprike, 2 luka, žličica umaka od ribe, 1/2 boce bambusovih izdanaka.
Skuhajte bambusove izdanke u vodi ili njegovu soku. Maknite s vatre i dodajte mu nasjeckani luk, umak od ribe, žličicu ljute paprike, sok od limete i rižu. Po želji, skuhajte još malo riže i poslužite toplo.

JAPANSKI MOCHI- KOLAČIĆI OD RIŽE
SASTOJCI: 1/2 kg ljepljive riže, 2,5 šalice šećera, 2 žličice praška za pecivo, 1/2 šalice maslaca, 3 šalice mlijeka, 5 jaja, žličica vanilije, 2 žličice limunova soka, šalica kokosa.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Rižu, šećer i prašak za pecivo izmiješajte. Dodajte ostatak sastojaka i dobro izmiksajte. Izlijte u lim i pecite sat vremena.

NJEMAČKI PEČENI SAVICI OD SLEĐA
SASTOJCI: 675 g krumpira, 2 luka, soli, papar, 1/2l mlijeka, 30 g maslaca, 60 g mrvica, ribana korica i sok 1/2 limuna, 4 sleđa.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Krumpir u ploškama i luk posložite u lim. Prelijte mješavinom mlijeka, soli i papra. Pecite 30 minuta. Ispirjajte luk i umiješajte mrvice, limun i peršin. Trbuh sleđeva namažite nadjevom i savijte. Pecite uz krumpir još 20 min.

TALIJANSKE KOBASICE NA UMAKU OD LEĆE
SASTOJCI: 0,5 kg svježe svinjske kobasice, 0,5 kg leće, mrkva, luk, stabljika celera, 2 češnja češnjaka, 2 šalice pilećeg temeljca, sol, papar.
Kobasicu ostavite u vodi dva sata. Izlijte pileći temeljac i čašu vode u lim te dodajte nasjeckanu mrkvu, češnjak, luk, celer i leću. Pecite na 230 stupnjeva Celzijevih sat vremena. Kobasicu skuhajte i poslužite preko pečene leće.

AMERIČKA JUHA OD CRNOOKOG GRAHA
SASTOJCI: 220 g crnookoga graha, 6 šalica vode, luk, 4 mrkve, 4 češnja češnjaka, žličica ljute paprike, 2 žličice soli, 3 žličice papra u zrnu, peršin.
Zagrijte vodu do ključanja. Dodajte grah, luk, češnjak, nasjeckanu mrkvu, sol, papar, papriku i peršin te kuhajte 15 minuta. Odstranite pjenu i kuhajte još dva sata na laganoj vatri.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare