To je to što me zanima!

'Umm' i 'ahh' signali su bebi da joj se želi reći nešto jako bitno

Bebama ove verbalne pauze roditelja služe kako bi zapamtila nešto što im je važno te su zapravo odličan način za učenje govora, otkrili su istraživači sa Rochestera
Vidi originalni članak

Roditeljski izrazi "ummm" i "ahhh" se često doživljavaju kao slabost, ali zapravo su ključni bebama za učenje jezika, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Rochester, piše Daily Mail. Studija je pokazala da mala djeca  "umm" i "ahh" roditelja shvaćaju nešto nakon čega slijedi važna riječ koju moraju čuti. Dakle, dok je odraslima "ummm" iritantno, djeca ga koriste kako bi zapamtila ključne riječi koje im roditelji kažu.

Istraživači su proučavali tri skupine djece u dobi između 18 i 30 mjeseci. Svako dijete je sjedilo u krilu roditelja ispred računala na kojemu su se redale slike poznatih predmeta i onih koji nemaju smisla. Ukoliko su roditeljima napravili 'umm 'i 'ahh' prije predmeta koji nemaju smisla, djeca su podigla glavu, što sugerira da je to postalno važno za njih.

- Mi ne zagovaramo tezu da roditelji dodaju 'umm' i 'ahh' u svoj govor, ali mislim da je lijepo da znaju da su ove verbalne pauze u redu i da su zapravo informativne - rekao je voditeljica istraživanja Celeste Kidd.

Djeca obrađuju puno informacija dok slušaju odrasle, uključujući i riječi koje oni nikada nisu ni čuli.
- Što više predviđanja slušatelj može učiniti o tome što se govori, učinkovitije može razumjeti - dodao je koautor studije Richard Aslin.

Dok 'umm' i 'ahh' mogu biti korisni, obrazovni DVD može učiniti više zla nego dobra, a to je potvrdila studija na djeci između sedam i 16 mjeseci koji su nakon gledanja DVD-a znali manje riječi i fraza od svojih vršnjaka. Stručnjaci upozoravaju da sjedenje ispred TV-a kod male djece može usporiti razvoj mozga te da se ona moraju više igrati s roditeljima i drugom djecom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare