To je to što me zanima!

Bijeg od stvarnosti: Kako male sanjare "spustiti" na zemlju

Razloga za sanjanje može biti mnogo, od povučenosti do hiperaktivnosti. Sanjari su najčešće osjetljiva djeca kod koje kritike ne pale i još ih više udaljavaju od realnosti
Vidi originalni članak

Glava mu je u oblacima, hoda pola metra iznad zemlje, ne čuje kad mu se nešto govori... najčešće su  primjedbe koje će o svom djetetu od polaska u školu tijekom svih školskih dana  slušati roditelji malih sanjara. I naći će se u nedoumici – jer dio je problema upravo u tome što su oni djeca, a mi odrasli - oni su zaigrani, a mi smo se naučili usredotočiti. No kako ipak pomoći svom djetetu da postane svjesnije svijeta, kako ga spustiti na zemlju.  

Kad okolina odgovori na njihove potrebe, tad i naizgled loše osobine postaju pozitivne

- Kada je riječ o djeci, razloga za sanjanje može biti mnogo. Teže nam je to shvatiti jer u odrasloj dobi zaboravimo sanjati. Uglavnom smo koncentrirani na važne zadatke i u rijetkim se situacijama opustimo toliko da možemo i sanjati, ali djeca s tim nemaju problema. I sve je u redu dok sanjanje ne postane uzrok problema kao što su slabije ocjene, narušeni odnosi, neodgovornost prema stvarima i ljudima u okruženju…. - kaže diplomirana psihologinja Jelena Vrsaljko i upozorava da sve naše male sanjare ne možemo svesti pod zajednički nazivnik. 

Psihologinja pojašnjava da može biti riječ o introvertiranoj djeci koja su prema svom temperamentu povučenija, sramežljivija od ekstrovertirane djece koja su pak mnogo otvorenija i prisutnija. 

- Ovdje je riječ o kontinuumu - nastavlja naša sugovornica - i oni koji su na samom rubu introvertiranosti mogu imati problema s uklapanjem u društvo, a najbolje se osjećaju u odnosima jedan na jedan, na primjer, u druženjima s jednim prijateljem. Takvo dijete treba poticati da prihvati sebe kao takvu malu osobu, nikako ga se ne smije ismijavati zbog njegove povučenosti, a istodobno ga treba učiti socijalnim vještinama i dovoditi u situacije u kojima će biti okruženo ljudima. Takve su situacije, poučava nas psihologinja, posjeti igraonicama, kazalištima, kinima i raznim primjerenim društvenim događajima. Pritom ga se ne smije forsirati da se odmah uključi u druženje. Takvoj se djeci treba omogućiti da najprije promatraju što drugi rade. S obzirom na dječju znatiželju i potrebu za igrom, svako će se dijete prije ili poslije uključiti u igru ili druženje. 

- Drugi razlog sanjanja može biti hiperaktivnost - kaže Vrsaljko i odmah dodaje da “hiperaktivni sanjari” drukčije razmišljaju, uče i drukčije percipiraju svijet od većine ostale djece. 

Kada okolina odgovori na njihove potrebe, tada naizgled loše osobine, poput nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti postaju pozitivne - kreativnost, osjećajnost, znatiželja - napominje psihologinja.  S obzirom na to da je uglavnom riječ o osjetljivoj djeci, stručnjaci savjetuju da se sanjarskoj djeci obraća pozitivno intoniranim rečenicama jer negativne primjedbe i kritike mogu izazvati neželjeno ponašanje i još više udaljiti dijete od stvarnosti. 

Ako se uspije zainteresirati dijete za predmet i približiti mu ga na njemu prihvatljiv način, na primjer, ako voli crtati zadati mu da nacrta strip o temi koja se obrađuje, dijete može i zavoljeti predmet. 

Uz razumijevanje mane postaju vrline 

Kada okolina odgovori na njihove potrebe, tada naizgled loše osobine, poput nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti postaju pozitivne - kreativnost, osjećajnost, znatiželja - napominje psihologinja.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Anderson Council 25.02.2014.

    lako za male, s velikima je problem

  • tigric@77 25.02.2014.

    Snovi su prozori naše mašte, unutrašnjeg duha i snage, naših želja, snovi su pokazatelj svega onoga što bismo mogli, kada bi čvrsto vjerovali da su čuda moguća, kao što vjerujemo u ovaj trenutak :)

  • twinsi2 25.02.2014.

    Ja sam i sama bila i jesam još uvijek dijete sanjar,takvo je i jedno moje dijete,ja znam kako je pa i razumjem,ali razgovor i slušanje dijeteta pomaže jako puno,mada okolina ne razumije.Istina je za kritike ne pale,ali postoje drugi načini kojima se može objasniti.Povučenost isto tako stoji,ali sa vremenom nestane bar je kod mene tako bilo,nadam se da će tako biti i kod nje¨!

Komentiraj...
Vidi sve komentare