To je to što me zanima!

Biljne masnoće saveznici su u borbi s karcinomom prostate

Salata s biljnim uljem, šaka orašastih plodova i što češće korištenje maslinovog ulje smanjuju rizik od razvoja metastatskog oblika raka prostate nakon dijagnoze
Vidi originalni članak

Zamjena 10 posto ukupne količine ugljikohidrata u prehrani sa zdravim masnoćama pogoduje zdravlju prostate i smanjuje rizik od agresivnog oblika raka za 29 posto, pokazala je studija Sveučilišta Duke i Sveučilišta Sjeverna Karolina. Prema njoj, stari liječnički savjeti o izbacivanju masnoća iz jelovnika nakon dijagnoze raka prostate ne vrijede za dobre masnoće, već samo one zasićene, piše Reuters.

- Biljna ulja, maslinovo ulje i orašasti plodovi značajno povećavaju stope preživljavanja s rakom prostate - zaključio je dr. Stephen Freedland, čiji je tim analizirao stopu preživljavanja i povezanost s prehranom 4577 muškaraca s tom dijagnozom.

U razdoblju od devet godina, 315 muškaraca razvilo je smrtonosni oblik raka prostate s metastazama, a ukupno ih je 1064 umrlo s tom dijagnozom. Muškarci koji su jeli više biljnih masnoća imali su 21 posto veću stopu preživljavanja napram onih koji su izbacili biljne i životinjske masnoće. 

Svaki šesti muškarac tijekom života oboljet će od raka prostate, a njegovi su uzroci povezani s nezdravom prehranom, upozoravaju znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare