To je to što me zanima!

Bilo kuda, Advent svuda: Evo kako izgledaju hrvatski gradovi

Centrom Rijeke će posjetitelje prevoziti vlakić Djeda Mraza, dok se dubrovački zimski festival s brojnim koncertima odvija uglavnom na Stradunu
Vidi originalni članak

Iako se zbog titule najboljeg Adventa u Europi najviše govori o zagrebačkom Adventu, ni ponude drugih hrvatskih gradova ne zaostaju.

Rab prekriven lampicama cijeli prosinac imat će žive jaslice, adventski sajam, ali i klizalište, koje ima i Čakovec. Centrom Rijeke će posjetitelje prevoziti vlakić Djeda Mraza, dok se dubrovački zimski festival s brojnim koncertima odvija uglavnim na Stradunu.

Dubrovnik

Ove godine Advent je u Dubrovniku počeo već 19. studenog, a trajat će do 8. siječnja. Božićni sajam postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, na kojem će se predstaviti tradicijski obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i ugostiteljsku ponudu božićnih kolača i slastica.

Od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Nakon otvaranja Zimskog festivala Dubrovnik nastupio je Gibonni. 

Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je od 1. prosinca utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva.

Otvoreno je i klizalište, a iz TZ Dubrovnik pozivaju i na brojne predstave i kulturna događanja.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za vrijeme adventa javni gradski prijevoz Libertas bit će besplatan svakog dana od 17 sati prema povijesnoj jezgri grada do posljednjeg noćnog polaska na svim gradskim linijama koje voze od i prema povijesnoj jezgri Grada. Posebna linija besplatno će voziti putnike svakodnevno na relaciji Autobusni kolodvor-Pile.

Rijeka

U Rijeci će oe godine besplatno voziti vlakić Djeda mraza užim centrom, i to od 5.12. do 14. 1. 2018. Kućica Djeda Mraza bit će smještena na Korzu gdje ćete se moći i fotografirati s njime.

Baka Mraz boravit će na Koblerovom. Otvoreno je i klizalište Morska pahuljica na Gatu Karoline Riječke.

Ove godine Rijeka je dobila još jednu lokaciju za Advent, a to je Trsat. Tamo će se uprizoriti žive jaslice, održavati koncerti pa i doček Nove godine. Šarolika je i gastronomska ponuda za Advent. Od 7. do 14. prosinca bit će Tjedan bakalara, a tjedan iza toga bit će posvećen čokoladi. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Čakovec

Advent u gradu Zrinskih traje od 2. do 24. prosinca. Svako paljenje adventske svijeće posvećeno je jednoj skupini građana. Prvu pale policajci, drugu vatrogasci, treću branitelji, a četvrtu medicinsko osoblje. Program će se odvijati u cijelom Čakovcu, od Franjevačkog trga, preko crkve sv. Nikole, Scheierove zgrade i Starog grada, pa sve do Centra za kulturu. Tu je i kuća Djeda Mraza božićne predstave, te Adventski sajam na Franjevačkom trgu. 

Dio programa se organizira u Starom gradu u Čakovcu, a otvoreno je i klizalište na Trgu Republike. Središnji događaj Adventa u Starom gradu je izložbe Ljudstvo međimursko, imaš blaga i ljudstva – nematerijalna baština Međimurja, a program koji smo mi organizirali, izvrsno će se nadovezati na ostala događanja u gradu“, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Župa sv. Nikole organizira i darivanje djece povodom sv. Nikole. Ono će biti u nedjelju 10., u Katoličkom domu, nakon završetka svete mise u 9 sati.

Pogledajte kako izgleda advent u Čakovcu:

Sisak

Pješačka zona u Radićevoj i Kranjčevićevoj ulici ukrasena je tisućama lampica za manifestciju "Božić u gradu". Prvu svijeću u adventskom vijencu zapalila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Sveti Nikola obilazit će sisačke mališane u Srcu grada Siska. U srijedu, 6.12.2017. od 18 sati počinje zabavni progam "Dočekajmo Sv. Nikolu" na kojemu će nastupiti mali folkloraši i dječji zborovi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U srijedu će se otvoriti i klizalište u 18.40 uz prezentaciju malih hokejaša KHL Sisak. Bit će otvoreno do 7. siječnja 2018. 

U Gradskom muzeju Sisak organizirali su niz edukativno-kreativnih radionica od 4. do 22. prosinca. 

Pogledajte kako izgleda Advent u Sisku:

Osijek

Advent u Osijeku trajat će od 1. do 31. prosinca 2017. godine u samom centru Osijeka. Klizalište je otvoreno na glavnom trgu, o osmišljeni su i bogati programi za djecu i obitelji, kućice s hranom i pićem te pozornica za nastupe i koncerte. 

Božićni tramvaj vozit će svakog dana za građanstvo do 16 do 20 sati, a za organizirane dječje grupe prije podne. Muzej Slavonije u osječkoj Tvrđi organizira zabavne i obiteljske radionice cijelog Adventa. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • black_cat 07.12.2017.

    dosadno već pomalo...:P

  • Papatest 07.12.2017.

    Farsa kojom se želi iskamčiti i zadnja para iz sirotinjskog đepa,veze nema s religijom ali ima s kapitalizmim

  • muskarac 07.12.2017.

    sta se zalite sta nema splita.. nije vrijedno spomena zato ga ni nema..pa sad kome pravo kome krvo od nas.. uzas..

Komentiraj...
Vidi sve komentare