Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bilo kuda, Advent svuda: Evo kako izgledaju hrvatski gradovi

Centrom Rijeke će posjetitelje prevoziti vlakić Djeda Mraza, dok se dubrovački zimski festival s brojnim koncertima odvija uglavnom na Stradunu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iako se zbog titule najboljeg Adventa u Europi najviše govori o zagrebačkom Adventu, ni ponude drugih hrvatskih gradova ne zaostaju.

Rab prekriven lampicama cijeli prosinac imat će žive jaslice, adventski sajam, ali i klizalište, koje ima i Čakovec. Centrom Rijeke će posjetitelje prevoziti vlakić Djeda Mraza, dok se dubrovački zimski festival s brojnim koncertima odvija uglavnim na Stradunu.

Dubrovnik

Ove godine Advent je u Dubrovniku počeo već 19. studenog, a trajat će do 8. siječnja. Božićni sajam postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, na kojem će se predstaviti tradicijski obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i ugostiteljsku ponudu božićnih kolača i slastica.

Od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Nakon otvaranja Zimskog festivala Dubrovnik nastupio je Gibonni. 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 02.12.2017., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Pocetak Adventa u Dubrovniku. Otvoren Zimski festival Dubrovnik. Nakon otvaranja nastupio je Gibonni. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je od 1. prosinca utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva.

Otvoreno je i klizalište, a iz TZ Dubrovnik pozivaju i na brojne predstave i kulturna događanja.

[video: 1198027 / Advent u Dubrovniku]

Za vrijeme adventa javni gradski prijevoz Libertas bit će besplatan svakog dana od 17 sati prema povijesnoj jezgri grada do posljednjeg noćnog polaska na svim gradskim linijama koje voze od i prema povijesnoj jezgri Grada. Posebna linija besplatno će voziti putnike svakodnevno na relaciji Autobusni kolodvor-Pile.

Rijeka

U Rijeci će oe godine besplatno voziti vlakić Djeda mraza užim centrom, i to od 5.12. do 14. 1. 2018. Kućica Djeda Mraza bit će smještena na Korzu gdje ćete se moći i fotografirati s njime. ugodjaj | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Baka Mraz boravit će na Koblerovom. Otvoreno je i klizalište Morska pahuljica na Gatu Karoline Riječke.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 03.12.2017. Rijeka - Adventski sajam na Korzu uz upaljenu blagdansku rasvjetu. Na sajmu se nude fritule, kuhana sunka i kupus, kolaci te prigodni blagdanski pokloni i ukrasi. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ove godine Rijeka je dobila još jednu lokaciju za Advent, a to je Trsat. Tamo će se uprizoriti žive jaslice, održavati koncerti pa i doček Nove godine. Šarolika je i gastronomska ponuda za Advent. Od 7. do 14. prosinca bit će Tjedan bakalara, a tjedan iza toga bit će posvećen čokoladi. 

[video: 1198026 / Advent u Rijeci]

Čakovec

Advent u gradu Zrinskih traje od 2. do 24. prosinca. Svako paljenje adventske svijeće posvećeno je jednoj skupini građana. Prvu pale policajci, drugu vatrogasci, treću branitelji, a četvrtu medicinsko osoblje. Program će se odvijati u cijelom Čakovcu, od Franjevačkog trga, preko crkve sv. Nikole, Scheierove zgrade i Starog grada, pa sve do Centra za kulturu. Tu je i kuća Djeda Mraza božićne predstave, te Adventski sajam na Franjevačkom trgu. 

Dio programa se organizira u Starom gradu u Čakovcu, a otvoreno je i klizalište na Trgu Republike. Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Središnji događaj Adventa u Starom gradu je izložbe Ljudstvo međimursko, imaš blaga i ljudstva – nematerijalna baština Međimurja, a program koji smo mi organizirali, izvrsno će se nadovezati na ostala događanja u gradu“, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Župa sv. Nikole organizira i darivanje djece povodom sv. Nikole. Ono će biti u nedjelju 10., u Katoličkom domu, nakon završetka svete mise u 9 sati.

Pogledajte kako izgleda advent u Čakovcu:

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL 03.12.2017., Cakovec - Zapoceo Advent u gradu Zrinskih. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sisak

Pješačka zona u Radićevoj i Kranjčevićevoj ulici ukrasena je tisućama lampica za manifestciju "Božić u gradu". Prvu svijeću u adventskom vijencu zapalila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. advent | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sveti Nikola obilazit će sisačke mališane u Srcu grada Siska. U srijedu, 6.12.2017. od 18 sati počinje zabavni progam "Dočekajmo Sv. Nikolu" na kojemu će nastupiti mali folkloraši i dječji zborovi.

[video: 1198028 / Advent u Sisku]

U srijedu će se otvoriti i klizalište u 18.40 uz prezentaciju malih hokejaša KHL Sisak. Bit će otvoreno do 7. siječnja 2018. 

U Gradskom muzeju Sisak organizirali su niz edukativno-kreativnih radionica od 4. do 22. prosinca. 

Pogledajte kako izgleda Advent u Sisku:

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL 03.12.2017., Sisak - Pjesacka zona u Radicevoj i Kranjcevicevoj ulici ukrasena je tisucama lampica za manifestciju"Bozic u gradu"koja ce u danima koji dolaze za Siscane svih dobi pripremiti raznolike programe.Prvu svijecu u adventnom vijencu zapalila je sisacka gradonacelnica Kristina Ikic Banicek. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Osijek

Advent u Osijeku trajat će od 1. do 31. prosinca 2017. godine u samom centru Osijeka. Klizalište je otvoreno na glavnom trgu, o osmišljeni su i bogati programi za djecu i obitelji, kućice s hranom i pićem te pozornica za nastupe i koncerte. 

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL 02.12.2017., Osijek - Na Trgu Ante Starcevica svecano je upaljena prva adventska svijeca te je otvoreno adventsko klizaliste za posjetitelje. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Božićni tramvaj vozit će svakog dana za građanstvo do 16 do 20 sati, a za organizirane dječje grupe prije podne. Muzej Slavonije u osječkoj Tvrđi organizira zabavne i obiteljske radionice cijelog Adventa. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message