To je to što me zanima!

Blagi biljni sedativ smirit će psa tijekom putovanja

Tijekom puta ljubimcu bi trebalo svakih 45 minuta osigurati pauzu od četvrt sata kako bi 'protegnuo' noge u hladu, odmorio se i popio vode
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj više od 74 posto obitelji ima kućnog ljubimca, pa ih je jednako toliko koje se dvoume ostaviti krznatog člana doma ili ga povesti sa sobom. Ako ne može podnijeti put, bolje ga je ostaviti kako godišnji odmor ne bi postao pakao i za vlasnika i za ljubimca. Osim prijatelja, susjeda i rodbine, vlasnici ga mogu povjeriti nekom od hotela za pse. A odluče li ga povesti, prvo što moraju je posavjetovati se s veterinarom. Osim bolesti koje pas već ima i zdravstvene dokumentacije koje moraju ponijeti, tamo će doznati i koje opasnosti vrebaju na odredištu.
- U Dalmaciji, južno od Zadra, primjerice, komarci su zaraženi parazitom koji napada pse, uzrokujući oboljenje lišmaniozu - upozorio je Darko Božidar Martić, dr. vet.
Kod veterinara mogu zatražiti i biljni pseći sedativ koji je blag i ne šteti, a umirit će psa tijekom vožnje. Prije puta pas ne bi trebao mnogo jesti. Klima u automobiliu ne bi smjela biti namještena niže od 5 stupnjeva Celzijevih manje od vanjske temperature. Svakih 45 min. treba stati i dati psu vode.
- Treba se odmarati barem 15-ak minuta kako bi pas 'protegnuo noge’. No obavezno na povodcu kako ne bi izjurio na cestu i stradao - istaknuo je dr. vet. Martić.



HOTELI I PLAŽE KOJE PRIMAJU LJUBIMCE
Popis javnih plaža te hotela na hrvatskoj obali u koje smiju ljubimci možete naći na: www.petholidays.net

U VLAK SMIJU SAMO MALI PSI I 'RADNICI'
Osim službenih pasa, u vlak smiju samo psi koji nisu viši od 30 cm i ako imaju brnjicu. Plaćaju pola cijene karte.

SIGURNOST PRIJE PRIVRŽENOSTI
Za tragediju je dovoljna sekunda ometanja pa je psa potrebno odvojiti, bilo mrežom ili ga voziti u transporteru.

PANSIONI ZA LJUBIME KOJI NE IDU NA MORE
Noćenje u psećim hotelima stoji oko 100 kuna. Popis možete naći na stranicama www.prijatelji-zivotinja.hr

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare