To je to što me zanima!

Bob je često zaboravljen iako je među najzdravijim povrćem

Napravite li malo sočniji umak, bob možete poslužiti s tjesteninom. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. Može se pripremiti i na lešo
Vidi originalni članak

Bob, mahunarka koja je “vladala” jelovnikom u Europi i Hrvatskoj dok je nisu istisnuli “američki” grah i grašak, siromašan je kalorijama, a bogat bjelančevinama, željezom i vitaminima iz skupine B. Okusom podsjeća na grašak. U Dalmaciji se često priprema na lešo i s blitvom ili s artičokama. Marokanci ga najviše vole u pikantnom umaku od rajčice. Napravite li malo sočniji umak, možete ga poslužiti s tjesteninom. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. 

U Kini bob preprže pa posole i začine. U takvoj zdravoj i pikantnoj grickalici uživali su još i njihovi carevi prije 6000 godina. Bob se u salatama odlično slaže s kuhanim krumpirom, rikolom i zelenom salatom. 

Pire je dobar prilog, a još bolji namaz

Skuhajte bob pa ga izmiksajte s malo maslinova ulja, vrhnja, curryja, papra i soli. Možete ga poslužiti kao prilog uz ribu ili namaz. Za orijentalni okus dodajte sezam.

Ako zrna nisu mlada, treba im oguliti kožicu

Ako u receptu piše pola kilograma boba, kupite barem kilogram jer mnogo otpada na mahune. Ako zrna nisu sasvim mlada, prvo im uklonite tvrdu kožicu - kuhajte ih dvije minute, a zatim svako zrno stisnite prstima. U ruci će vam ostati kožica. 

Bob s patlidžanom i preljevom od limuna na turski način

Sastojci: 2 patlidžana, 6 žlica maslinova ulja, sol, papar, 200 g očišćenog boba, limun, 200 g feta sira, 100 g prženih pinjola (ili pistacija), žlica sezama, nasjeckani svježi peršin.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovite patlidžan, zarežite ga oštrim nožem na nekoliko mjesta, namažite maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kratko popržite sezam na tavi bez ulja, sameljite u mlincu za kavu ili istucite u mužaru. Zakuhajte slanu vodu, kuhajte bob oko deset minuta, ocijedite i prelijte hladnom vodom. U zdjelici pomiješajte limunov sok i koru, sezam te maslinovo ulje. Posolite i popaprite pa dodajte bob. Prelijte preko pečenih patlidžana te pospite zdrobljenom fetom, peršinom i pinjolima.

Osvježavajuća salata od boba, crvenog radiča i rukole

Sastojci: 50 dag mladog boba, 25 dag crvenog radiča, 20 dag rukole, sol, papar, jaje, 2 rajčice, maslinovo ulje, ocat, 20 dag skuhanih mahuna, malo vlasca, luk.

Skuhajte bob u slanoj vodi, a u drugoj posudi mahune pa očistite radič i rukolu. Kad se bob ohladi, dodajte mu radič narezan na veće komade, skuhane mahune, vlasac, luk narezan na polumjesece, rajčice narezane na kolutove te rukolu. Sve dobro promiješajte, dodajte sol, papar, maslinovo ulje i ocat. Ostavite na sat vremena u hladnjaku da se sastojci dobro prožmu. Na vrh salate možete staviti jaje ispečeno na oko. Poslužite kao prilog ili glavno jelo, a salata će biti još bogatija ako joj dodate skuhani krumpir. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare