To je to što me zanima!

Bob, ječam i heljda za zdravi doručak ili ručak

Neke ćitarice i mahunarke toliko su bogate hranjivim tvarima da su dostojna zamjena čak i mesu, a možete ih pripremiti na tisuće načina
Vidi originalni članak

Kako raste svijest o zdravoj hrani, pomalo zaboravljene namirnice poput heljde, ječma, leće ili slanutka sve se više vraćaju u svakodnevne jelovnike. Osim što su prebogate hranjivim tvarima i ljekovitim svojstvima, ove se mahunarke i žitarice mogu pripremiti na bezbroj maštovitih načina. Ječam i heljdu poslužite za doručak u obliku domaćih mueslija ili kaše. Prisjetite se nekih autohtonih hrvatskih recepata poput ričeta (ječmene kaše) s grahom.
Leća i slanutak odličan su dodatak salatama i povrću u varivima. A ukusni popečci i namazi nezamjenjivo predjelo. Najbolje ih je začiniti lovorom, metvicom, peršinom, timijanom, curryjem ili češnjakom.

RAJČICE PUNJENE JEČMOM
Sastojci: 6 rajčica, sol, papar, 3/4 šalice ječma, 1/4 šalice vode, 3 žlice maslaca, 1/2 šalice oraha, 1/3 šalice nasjeckane zelene paprike, 2 žlice nasjeckanog luka
Odrežite vrhove rajčica te ih izdubite. Unutrašnjost posolite i popaprite. U tavi zagrijte vodu, pola žlice soli i žlicu maslaca. Dodajte ječam i kuhajte još 45 minuta. Prepržite orahe na preostalome maslacu. Dodajte u ječam, zajedno sa zelenom paprikom i mladim lukom, te napunite rajčice. Pecite u pećnici 20 minuta na 200u00B0C.

SALATA OD BOBA I SIRA
Sastojci: 225 g boba, 60 g sira, žlica mente, žlica jabučnog octa, žlica maslinova ulja, sol i papar
Bob stavite u vrelu vodu na tri do četiri minute dok ne omekša. Dobro ga osušite te stavite u zdjelu. Pomiješajte maslinovo ulje, jabučni ocat i svježe nasjeckanu mentu te ulijte u zdjelu s bobom. Sir narežite na kockice i umiješajte u zdjelu nakon što se bob ohladi. Za intenzivniju aromu stavite feta sir ili malo prepržene pancete. Prije posluživanja jelo ukrasite listićima svježe mente ili bazilike.

MAROKANSKA JUHA S LEĆOM I SLANUTKOM
Sastojci: ulje, 2 luka, celer, žličica cimeta, 1/2 žličice kurkume, sol, papar, 1/4 žličice đumbira, 1/4 žličice tabasca, šafran, limenka rajčice, šalica leće, 500 g slanutka, 800 g temeljca, 30 g tjestenine, 2 žlice brašna
U loncu zagrijte ulje te prepržite luk i celer. Dodajte cimet, kurkumu, sol, papar, đumbir, tabasco i šafran. Kuhajte 2 minute. Dodajte rajčice, leću, slanutak i temeljac te pirjajte još 40 minuta. Dodajte tjesteninu. U zdjelici pomiješajte brašno i šalicu vode, usipajte u juhu i miješajte dok se ne zgusne.

DORUČAK UZ SLATKU HELJDINU KAŠU
Sastojci: 180 g heljde, 2 šake oraha, 2 šake badema, 2 šake suhih brusnica, 2 žličice meda, cimet, kakao
Heljdu stavite u 360 ml vode te kuhajte 15 minuta. Nakon što upije svu vodu i potpuno omekša, skinite ju s vatre. Pustite da se ohladi. Raspodijelite heljdu u dvije zdjelice. Dodajte po šaku sjeckanih oraha, badema te šaku brusnica, malo cimeta, kakao i po žličicu meda. Na kraju smjesu dobro promiješajte i po želji ukrasite svježim voćem.

>>> Zbog visoke koncentracije B vitamina pomiješanih s ugljikohidratima, leća je idealna namirnica za fizički aktivne ljude. A kuhani slanutak sadrži čak dvostruko više željeza od jednake količine mesa



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare