To je to što me zanima!

Boje se u uređenju interijera biraju prema pravilu 60-30-10

Klasična teorija boja bit će dovoljna da se postigne željeni efekt u domu, pa plave i zelene nijanse sugeriraju smirenost, a tople boje poput crvene i žute potiču akciju
Vidi originalni članak

Kombinirajući boje i igrajući se njima u pravom omjeru, stvara se (vizualni) sklad u domu, tvrde dizajneri interijera. Ako izuzmemo one koji se pridržavaju naputaka feng shuija, pa ni u ludilu ne žele obojiti kuhinju u narančasto zbog straha da se ne pretvore u sumo borce (narančasta navodno potiče apetit), ostaju savjeti dizajnera koji se služe samo estetskim metodama. Poput pravila 60-30-10 koje nalaže da jedna boja zauzima 60 posto prostorije (zidovi), druga 30 posto (namještaj i police), a treća neka bude u tragovima, odnosno njoj ostaje tek deset posto prostora u detaljima (skulpture, biljke, slike). 

Klasična teorija boja bit će dovoljna da se postigne željeni efekt u domu, pa plave i zelene nijanse sugeriraju smirenost, a tople boje poput crvene i žute potiču na akciju. Dizajneri upozoravaju da se ne pretjeruje s jarkim bojama jer ono što se u početku činilo osvježavajuće, s vremenom može postati iscrpljujuće. Kao protutežu sugeriraju kombiniranje komplementarnih boja (primjerice, žuta-ljubičasta) jer njihov toplo-hladni kontrast donosi estetsku harmoniju. 

Neki dizajneri prostorije dijele na aktivne i pasivne, pa tako kuhinja spada u aktivan, a kupaonica u pasivan prostor. Prema toj podjeli, tople boje kao crvena ili narančasta, koje su energične, najbolje pristaju aktivnim sobama poput kuhinje. 

Nikad samo jedna boja 

Kupaonici odgovaraju hladni plavi i zeleni tonovi, ali i tu valja kombinirati boje prema pravilu 60-30-10.

“Pasivno” voli plavo i zeleno

Hladne boje poput plave i zelene imaju smirujući učinak i zbog toga odgovaraju u pasivnim prostorijama, pojašnjavaju dizajneri.

Uzeti u obzir i rasvjetu stana

Pri uređenju stana uvijek je važno voditi računa o željama i mogućnostima, životnom stilu i načinima na koji se prostor može praktično iskoristiti te razmještaju i dobroj rasvjeti.

Ne robovati trendovima

Važno je ne robovati trendovima uređenja interijera koji mogu biti potpuno različiti od vašeg ukusa.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • wwww 27.01.2011.

    Ovake su sobe u Tunisu,Egiptu,Libiju,Maroku,hotel extra kategorija,mi smo za njih Mount Everest...

Komentiraj...
Vidi sve komentare