To je to što me zanima!

Boksač Muhammad Ali odbio je pridružiti se američkoj vojsci

Muhammad Ali odbio je iz vjerskih razloga vojnu službu. SAD je u to vrijeme ratovao u Vijetnamu. Tog je dana odbio biti uvršten u oružane snage rekavši: “Nemam nikakve svađe s tim Vijetkongovcima”
Vidi originalni članak

Stota epizoda ”Simpsona” emitirana na mreži Fox u Sjedinjenim Američkim Državama 28. travnja 1994., pod nazivom “Sweet Seymour Skinner’s Baadasssss Song” i dio je pete sezone. Napisali su je Bill Oakley i Josh Weinstein, a režirao Bob Anderson. Epizoda sadrži razne kulturološke reference, primjerice na film “Osmi putnik” (1979.).

Epizoda je imala vrlo pozitivne televizijske kritike te je bila najviše rangirana emisija na mreži Fox u tjednu emitiranja. Naziv epizode je referenca na triler “Sweet Sweetback’s Baadasssss Song” iz 1971., koji je napisao, koproducirao, montirao, režirao i samostalno financirao Melvin Van Peebles, a ima i glavnu ulogu.

NA DANAŠNJI DAN Beethoven je skladbu napisao za ljubavnicu koja ga je odbila

Slavni boksač Muhammad Ali 28. travnja 1967. odbija poziv da se pridruži američkoj vojsci. Ali, koji je musliman, naveo je vjerske razloge za svoju odluku da se odrekne vojne službe. Tog je dana odbio biti uvršten u oružane snage rekavši: “Nemam nikakve svađe s tim Vijetkongovcima”. Kao rezultat mu je oduzeta titula prvaka u teškoj kategoriji, a Ali je postao boksačka vreća za gotovo svakog novinara.

Osuđen je na pet godina zatvora, novčanu kaznu od 10.000 dolara i tri godine zabrane boksanja. Ostao je izvan zatvora jer je na njegov slučaj uložena žalba te su diljem Gvajane, Gane i Kaira započeli s protestima i demonstracijama. U Londonu je obožavatelj po imenu Paddy Monaghan započeo akciju i tijekom sljedeće tri godine prikupio je više od 20.000 potpisa na peticiji koja poziva na vraćanje naslova Aliju.

Pink Floyd sa svojim albumom “The Dark Side of the Moon” došao je 28. travnja 1973. na vrh ljestvice Billboard 200. Iako se na prvome mjestu zadržao samo tjedan dana, prema Billboardovim podacima, album je ostao na njegovim ljestvicama čak 972 tjedna, što je više od 18 godina.

Više vremeplova pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare