To je to što me zanima!

Bol u leđima najčešći je uzrok radne nesposobnosti u svijetu

Svaki deseti čovjek na svijetu pati od nekog oblika boli u leđima, a taj je problem najčešći u Europi. Kronična bol i ozljede su i najčešći uzrok nesposobnosti za rad
Vidi originalni članak

Kronična bol u leđima značajno smanjuje kvalitetu života, a najčešća je boljka modernih ljudi. Tako svaki deseti čovjek pati od boli u leđima, a ona je i najčešći uzrok nesposobnosti za rad te prijevremene mirovine, pokazuje veliko istraživanje američkog Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje koje je analiziralo 117 različitih studija provedenih u 47 zemalja.

Statistike otkrivaju da je taj zdravstveni problem najizraženiji u europskim zemljama, a najmanje u zemljama Latinske Amerike i Kariba. Kronična bol u leđima ima velik utjecaj i na gospodarstvo, jer osim troškova nesposobnosti za rad, terapije, analgetici i bolovanja koštaju nacionalna zdravstva milijune svakog dana, piše Time.com.

Stručnjaci ističu kako je najbolja prevencija kronične boli redovito vježbanje koje jača mišiće leđa i abdomena, a i ubrzava oporavak nakon ozljede.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Stella81 08.04.2014.

    oh, jessss....polako pripremam teren za mirovinu, i mene boli... :)) doduše, moram zbog posla upisat sad i faks,al nema veze. pokrenuti ću projekt - sa faksa u mirovinu! :)))))))))))))

  • KiL_1 08.04.2014.

    smanjti radno vrijeme na 4 sata na dan i ostaviti iste place ljudi bi imali vise vremena za svoju djecu, svoje zdravlje, vjezbanje i bolju prehranu sto bi smanjilo troskove u zdravstvu te poboljsalo kvaliteu zivota opcenito. mi smo moderni robovi, sami upadamo u tu zamku i ostajemo na poslu da bi bili prepoznati, bolji, da zavrsimo vise posla i sl ili zato jer moramo. A za sto? za veci stres i isprazan zivot? uzas..

  • mdoroslo 07.04.2014.

    Sjedenje, stajanje na jednom mjestu i duga vožnja smrt je za ljude koji imaju problema sa leđima. Ciljane vježbe za donje trbušnjake i leđne mišiće sa istezanjima područja mogu otkloniti ovaj problem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare