To je to što me zanima!

Boravak u prirodi djecu čini kreativnijima i inteligentnijima

Djeca u direktnom kontaktu s prirodom razvijaju kritičko razmišljanje, lakše rješavanje probleme te se kreativno i intelektualno razvijaju. Utječe pozitivno na mentalno zdravlje
Vidi originalni članak

Zbog modernog načina života sve manje djece provodi svoje djetinjstvo u prirodi, a sve više ih se zatvara u četiri zida provodeći vrijeme na mobitelu ili pred televizijom. 

Profesor psihologije Peter H. Kahn i profesor ekologije Stephen R. Kellert su zbog podcijenjene važnosti boravka djece u prirodi napisali knjigu 'Children and Nature: Psychological, Sociocultural, and Evolutionary Investigations'. U njoj objašnjavaju kako boravak djece u prirodi utječe na njihovo mentalno zdravlje, ali i na intelektualni te emocionalni razvoj.

KLIMA SE MIJENJA Nove navike: Očuvajmo okoliš uz domaću hranu i bicikliranje

Primjerice, izravni kontakt s prirodom može imati značajan utjecaj na kognitivni razvoj djeteta, pogotovo tijekom godina prije, ali i tijekom tinejdžerskih godina. 

- Isto tako, identifikacija, imenovanje, klasifikacija i učenje o prirodnom svijetu može djetetu olakšati razvoj sposobnosti za sortiranje i bolje pamćenje informacija i ideja - tvrdi psiholog. 

ŽIVOT BEZ PLASTIKE 'Nosi krpenu vrećicu i ne kupuj povrće u plastici, bilježi otpad'

Djeca u direktnom kontaktu s prirodom razvijaju kritičko razmišljanje, lakše rješavanje problema te se kreativno i intelektualno razvijaju.

- Izazovni zadaci, poput razlikovanja jednog bića iz prirode od drugog, promatranje hranjenja, preživljavanja, reprodukcije i umiranja, dječjem mozgu daju bogate informacije koje pridonose razvoju kognitivnih sposobnosti - objasnio je. Ističe da se djeca s prirodom lako povezuju, a boravak u prirodi im pomaže shvatiti urođene emocije, poput pripadanja, privrženosti i sigurnosti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 05.07.2019.

    Ja bi svako djete od 10 godina starosti stavio na otok pun suma i vegetacije da dobiju samopouzdanje i kriticko razmisljanje.I odrasle takoder.Kada covjeka stavis da bude prepusten sam sebi on stekne samopostovanje i postovanje prema drugim ljudima i prema zemlji.Prestane biti pohlepan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare