Najčešće se dodaje u kuhano vino, vruću čokoladu i razne kolače, a cimet spada u neke od najzdravijih začina. Brojne studije pokazuju da cimet povoljno djeluje na stabiliziranje razina šećera u krvi kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Također, cimet sadrži antibakterijska svojstva, no s njim ne smiju pretjerivati ljudi s oštećenom jetrom.
|
Foto: Fotolia
Začin koji se najčešće dodaje u mesna jela, a studije pokazuju da smanjuje razine hetrocikličkih amina ili HCA u mesu, koji su kancerogeni spojevi. Ružmarin potiče cirkulaciju te poboljšava funkciju jetre, pa dobro djeluje na izbacivanje toksina iz organizma.
|
Foto: Fotolia
Ovaj korijen se nariban ili usitnjen može dodavati u medenjake, variva i napitke u blagdanskoj sezoni. Njegovo je djelovanje protuupalno, a istraživanja pokazuje da je najdjelotvorniji od svih začina u smirivanju mučnine, što je osobito korisno kod blagdanskog prejedanja.
|
Foto: Fotolia
Paprena metvica ili menta je, pored kamilice, jedna od najpoznatijih ljekovitih biljka na svijetu. Može se dodavati u deserte ili piti kao čaj, a dokazano je njezino djelovanje na smanjenje glavobolje. Također, učinkoviti je lijek kod smanjenja simptoma prehlade te smirivanja mučnine u želucu.
|
Foto: Fotolia
Ovaj se začin dodaje u punč, kuhano vino, razne umake poput bešamela te slana jela. Ovaj začin tropskih krajeva dokazano ima antigljivična svojstva, pa je dobar dodatak antibiotskoj terapiji. Također, djelotvorno djeluje na artritis, upalu mišića te regulaciju probave.
|
Foto: Fotolia
Blagdanski obroci su ukusni, često i krcati kalorijama te masnoćama. Dodavanje začina poboljšati će okus namirnica, ali će imati i povoljan učinak na zdravlje