To je to što me zanima!

Božićno ruho muffina: Ukrasi ih snjegovićem, pahuljama...

Ovi fini kolačići neizostavan su dio blagdanskog stola i odlična ideja za poklon. Možete ih ukrasiti božićnim kapicama, snjegovićem ili pak pahuljicama
Vidi originalni članak

Šareni, blagdanski i ukusni - ovi božićni muffini zasigurno će razveseliti cijelu obitelj. Nezaobilazan su dio blagdanskog stola, ali i jednako dobar poklon, osobito za čokoljupce. Varijacije su bezbrojne stoga pustite mašti na volju. Dovoljno je pripremiti kolačiće po osnovnom receptu i ukrasiti ih snjegovićem, Djeda Mrazovom kapom ili sobom. 

Muffini (12 komada)

Sastojci: 2 šalice brašna, pola šalice šećera, 1 jaje, 1/4 šalice ulja, 1 šalica mlijeka, nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Priprema: Pomiješajte najprije sve suhe sastojke, a u drugu posudu stavite jaje, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Na kraju pomiješajte sve zajedno i ulijte u kalup. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 12 kalupa i obložite ih papirom. Muffine pecite oko 20 minuta.

Fotolia

Glazura u boji po želji

Sastojci: 1 šalica omekšanog maslaca, 3 i pol šalice šećera u prahu, 1 žličica mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, jestive boje po želji

Priprema: Sve navedene sastojke dobro pomiješajte, stavite u vrećicu za ukrašavanje i njima ukrasite kolače. Po želji možete razdvojiti glazuru u više posuda i dodati različite boje za kolače. Količina boje ovisi o tome koju nijansu želite postići. 

Fotolia

Fondan masa ili šećerna pasta za ukrašavanje

Sastojci: 1 kg šećera u prahu, 1 žlica glicerina, 125 ml tekuće glukoze, 5 žlica želatine u prahu, 2-3 žlice mlake vode, jestiva boja za kolače

Priprema: Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. U posudu stavite glukozu i glicerin te kuhajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi. Nakon toga u posudu stavite pola kilograma šećera u prahu, dodajte glicerin, tekuću glukozu i želatinu. Miješajte i postupno dodajte ostatak šećera. 

Redovito miješajte i ostavite 30 minuta. Nakon toga podijelite na četiri dijela i u svaki dodajte željenu boju. Najbolje je bojiti s gel bojama koje možete dodati direkt na pastu, dok se boje u prahu najprije trebaju rastopiti u nekoliko kapi vode. Osim domaće šećerne paste, ova se smjesa za ukrašavanje može kupiti u specijaliziranim trgovinama za slastičarstvo. 

Fotolia

Šareni sobovi od pereca

Uz malo mašte i strpljenja uobičajeni se muffini pretvaraju prava mala umjetnička djela. Tako od fondan mase možete napraviti soba. Napravite bijeli krug i njime prekrijte muffini, pa potom izradite tri kuglice u isto nijansi. Jedna treba biti veća za njušku, a dvije manje za oči. Od ljubičaste mase napravite tri kružića i nanesite ih na oči i nos.  Usta napravite od jestivih mrvica koje se mogu kupiti u trgovinama. Završni dio su rogovi za koje će poslužiti pereci. 

Snjegovići na blagdanskom stolu

Neizostavan dio blagdana je i snjegović koji lako možete izraditi od bijele mase. Oblikujte tri kuglice i stavite ih jednu na drugu pa potom dodajte gumbe i šešir od crne mase. Za šal vam je potrebna vrpca od crvene mase, a za ruke smeđe grančice koje možete izraditi od mase ili staviti prave. 

Fotolia

Čovječuljak od paprenjaka

Paprenjaci su se ovih blagdana našli i na muffinima, Malene čovječuljke možete izraditi od smeđe mase. Jednostavno nacrtaje kalup na kartonu i izrežite iz fondan mase. Potom dodajte gumbe u bijeloj boji, mašnu u crvenoj, a oči i usta u crnoj nijansi. 

Fotolia

Bilo kuda, božićne kapice su svuda...

Djed Mraz gdje god se našao uvijek je rado viđen gost pa tako i na muffini. Muffine prekrijte sa glazurom, a na vrh dodajte kapice. Kapicu napravite od crvene fondan mase u obliku trokutu, a na dnu dodajte bijeli obrub. 

Fotolia


Pahuljice padajte, meke i guste...

Pahuljice možete izraditi u nekoliko nijansi, srebrnoj, bijeloj ili plavoj. Nacrtajte kalup na kartonu i potom izrežite iz fondan mase. Muffine prekrijte glazurom i stavite pahuljice. 

Fotolia

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Tsubasa Ozora 13.12.2014.

    previše ukrasa.. meni, što jednostavnije to bolje..

  • FrancescaKasser 13.12.2014.

    ajme! ovo moram isprobati :))

  • Sheeena 12.12.2014.

    Probala sam neki dan ispeći muffine od integralnog brašna i mrkve kad bi rekla da su perfektni nebi pretjerala..još ih tako ukrasiti delicija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare