To je to što me zanima!

Britansko otkriće: Zubi će se sami obnavljati bez bušenja

Novi napredni tretman poticat će zub na samostalno regeneriranje ubrizgavanjem minerala kalcija i fosfata zbog čega neće biti potrebno ni bušenje ni injekcije, tvrde
Vidi originalni članak

Nakon što su američki znanstvenici krajem svibnja ove godine objavili da razvijaju tehnologiju popravljanja i punjenja zuba laserom, s novim naprednim tretmanom pojavili su se i Britanci. Razvili su ga na King's Collegeu U Londonu, a nova tehnika specifična je po tome što će potaknuti zub da se sam obnavlja. U postupku neće biti ni injekcija i bit će potpuno bezbolan.

Treman je nazvan Električki akcelerirana i poboljšana remineralizacija, a poticat će kalcij i fosfatne minerale u oštećenom zubu na rad i obnavljanje. 

Sam proces popravljanja zuba sastojat će se od dva koraka. Najprije će se pripremiti oštećeni dio cakline, a potom sićušnim električnim pokretima ubrizgati minerali u zub. Oni će potaknuti daljnji rad i samostalnu obnovu, tvrde znanstvenici. 

Inače se karijes popravlja tako da se izbuši potreban dio zuba, a potom šupljina ispuni materijalima poput amalgama ili adhezije. 

- Naš uređaj ne samo da će biti nježniji prema pacijentu i bolji za njegovo zdravlje već očekujemo i da će koštati otprilike isto - izjavio je profeor Nigel Pitts. 

Dodaje da način na koji danas popravljamo zube nije idealan. 

- Kada popravljamo zub ispunima, on prolazi kroz ciklus bušenja i ponovnog punjenja što na kraju, ipak rezultira propadanjem zuba - ispričao je. 

Ova tehnika remineralizacije zuba moći će se koristiti i za izbjeljivanje. 

Tvrtka Reminova Ltd komercijalizirat će istraživanje, a trenutno su u procesu traženja privatnog investitora koji će razviti ovu tehnologiju. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Bad Blue Boy 16.06.2014.

    E ovo je dobro!!!!!!!

  • lanas 16.06.2014.

    ako ovo i zazivi,, poznavajuci nas napredni sistem .. u lijepoj nasoj to ce koristi tek moji unuci.. a jos ni djecu nemam...

  • marjan1200 16.06.2014.

    Ja dajem 10 kuna za projekt. Dam i 1000kuna ,ali nek na meni probaju popravit 1 zub, doći ću o svom trošku do njih! :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare