To je to što me zanima!

Brza hrana do 3. godine života smanjuje inteligenciju u djece

Mozak u prve tri godine života raste punom snagom, a hrana prepuna masti i šećera nudi premalo vitamina i hranjivih tvari pa se u tom slučaju neće optimalno razviti
Vidi originalni članak

Hranjenje male djece brzom hranom može imati trajne posljedice na njihove intelektualne sposobnosti, upozoravaju istraživači sa Sveučilišta u Bristolu. Djeca koja jedu više čipsa, keksa i pizze prije svoje treće godine imat će niži kvocijent inteligencije pet godina kasnije, pokazala je usporedba s onima koji su jeli kuhana jela, voće i povrće. Čak i ako se njihova prehrana poboljša, to može biti prekasno, jer loše posljedice mogu trajati čitav životni vijek.

Mozak u prve tri godine života raste svojom najbržom snagom, a hrana prepuna masti i šećera nudi premalo vitamina i hranjivih tvari. To znači da mozak nikada ne naraste do optimalne razine, pokazala je studija na 14.000 djece rođene u ranim 90-ima. Roditelji su ispunjavali upitnike o hrani i piću koje uzimaju njihova djeca u dobi od tri, četiri, sedam i osam godina. Prehrambene navike podijelili su u tri grupe: hrana bogata mastima i šećerima; tradicionalna prehrana od mesa i povrća te hrana bogata salatama, voćem i povrćem.

Prehrana nije imala utjecaja na kvocijent inteligencije na djecu u dobi od četiri ili sedam godina, pokazalo je istraživanje.
- Nakon treće godine, razvoj mozga se usporava, što znači da prehrana ne može previše utjecati na njega - kaže liječnica Pauline Emmett.

To ne znači da se djeci do tri godine ne smije davati čips, pizza i gazirana pića, ali ne smiju dominirati u prehrani.

- S obzirom da oko 23 posto djece kreće u školu debelo ili pretilo, jasno je da zdrav izbor prehrane u ranom razvoju može održati normalnu težinu nakon što djeca odrastu, a ovo je dokaz da će to poboljšati i njihove sposobnosti u školi - rekao je direktor istraživanja Michael Nelson.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_70818 08.02.2011.

    Ako se budala rodi, budala i umre! isto vrijedi i obrnuto !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare