To je to što me zanima!

Brzi i lagani ljetni 'šokovi' koji će osvježiti svakoga

Hladni deserti s kremom ili voćem pravo su osvježenje za vruće ljetne dane. Priprema i kuhanje su vrlo kratki, a pečenje maks. 10 minuta
Vidi originalni članak

Ledena krema, keksi, svježe voće i sladoled najtraženiji su sastojci za osvježenje tijekom toplijih dana. Kombinirate li ih, dobit ćete ukusne poslastice bez puno kuhanja. Pritom pazite da voće bude svježe kako biste iz njega dobili punu aromu i okus. Najprije izaberite najdraže voće, sladoled ili kekse te pripremite listove za savijače. Pećnicu  zagrijte na 190 °C. Rastopljenim maslacem premažite lim s udubljenjima za muffine.
Potom tri lista za savijače složite jedan na drugi pa izrežite 24 kvadrata čije su stranice 12,5 cm. Svaki kvadrata složite u udubljenje, premažite maslacem pa na njega stavite još tri lista. Pecite oko šest minuta i ohladite.
Dobit ćete jednostavne male kalupe, u koje možete slagati svoje omiljene osvježavajuće namirnice - sladoled, voće, rashlađeni mousse ili šlag. Za ukusnu voćnu kremu trebat će vam oko 300 g voća, 3 dcl slatkog vrhnja i vanilin šećer. Dio voća narežite na kockice, a slatko vrhnje i vanilin šećer umutite.
U čaši najprije slažite voće pa tučeno vrhnje. Ohladite i poslužite s keksima poput piškota ili vafla. No i ukusne će hladne kreme otjerati vrućine. Sve što trebate je umutiti 4 žutanjka sa 6 žlica šećera, 4 bjelanjka, 1/2 l slatkog vrhnja, a u drugoj posudi otopiti 500 g čokolade. Na kraju sve dobro pomiješajte i ohladite.


HLADNA TORTA OD LIMUNA
SASTOJCI: za tijesto: 150 g keksa, 1 bjelanjak; Za nadjev: 1 veliki limun, 1 limeta, 50 g škrobnog brašna, 2 žutanjka, 75 g šećera; za pjenu: 3 bjelanjka, prstohvat soli, 90 g šećera
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup namastite. Kekse stavite u vrećicu, zatvorite i usitnite valjkom. Mrvice pomiješajte s bjelanjkom. Ulijte u kalup i pecite 7-10 minuta. Ohladite. Naribajte koru limuna i limete. Iscijedite im sok. Pomiješajte i dodajte brašno. U drugoj posudi zakuhajte 300 ml vode. Dodajte soku i brašnu te lagano i kratko prokuhajte. Žutanjke i šećer pomiješajte i dodajte kremi te stavite na biskvit. Bjelanjak posolite i istucite snijeg. Dodajite šećer i tucite dok ne dobijete sjajnu masu. Rasporedite po kremi i pecite još 15 minuta.

DESERT BEZ RUŽNIH MIRISA
Prije stavljanja u hladnjak desert pokrijte aluminijskom folijom kako
ne bi upijao mirise ostale hrane

BANANA VOLI MALO LIMUNA
Tijekom pripreme kolača banane je dobro malo poprskati limunovim sokom kako bi zadržale boju

SLADOLED TREBA KRATKO OTOPITI
Dodajete li kolaču sladoled, izvadite ga iz zamrzivača 15 minuta prije posluživanja - takav je idealan

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_839 16.06.2008.

    pravila sam ovaj kolač od limuna. osvježavajuć je ful, ali i vrlo kisel. koristila sam domaći limun i stavila sam dva limuna umjesto limete...fin je i ukusan, jedino što za moj ukus previše kisi ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare