To je to što me zanima!

Brzi recepti za savijače od prhkog ili lisnatog tijesta

Omiljeno povrće ili meso uz dodatak sira u trenu se pretvara u brzo i slasno jelo, a za osobni pečat dodajte pršut, pikantnu slaninu ili omiljene začine
Vidi originalni članak

Bilo da uživate u slanim ili slatkim pitama, osnova svakog nadjeva su jaja i vrhnje, kojima zatim dodajete kravlji sir i ostale sastojke. Možete ih pripremati od prhkog ili lisnatog tijesta, koje slažete jedno na drugo ili ga savijate (tad se pite nazivaju savijačama). Pomoću lisnatih kora, koje možete kupiti gotove, lako je načiniti ukusnu, ali i brzo gotovu savijaču, koju možete nadjenuti izmrvljenim piškotama, orašastim plodovima i voćem po želji. Za pripremu slatkih pita odlične su i jabuke te bobičasto voće, a za egzotične pite iskoristite papaju, kivi i drugo tropsko voće. Možete ih preliti i želatinom ili poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem uz dodatak sladoleda. Povrtne pite možete nadjenuti ribanim tikvicama, špinatom, porilukom, pa čak i grahom, a po želji im možete dodati i roquefort (ili neki drugi sir s plemenitom plijesni), pršut ili slaninu. Aromu upotpunite začinima poput papra, majčine dušice, bosiljka, češnjaka i origana.
Lisnato je tijesto praktično jer možete kupiti gotovo, a prhko izradite tako da prosijete 125 g brašna, dodate 60 g maslaca i utrljate prstima. Dodajte vodu i miješajte širokim nožem.
Quiche Lorraine je plosnata, otvorena pita s pikantnim nadjevom od jaja. Tradicionalno su je posluživali u Francuskoj za prvosvibanjski praznik, odmah poslije pečenog odojka.



Pita s orasima i marelicama
Sastojci: lisnato tijesto, 50 g piškota, 50 g oraha, 500 g svježeg sira, limenka marelica.
Priprema: Smrvite piškote i pomiješajte ih s usitnjenim orasima. Glatko izmiješajte svježi kravlji sir, 2 jaja, šećer i 3 žlice limunova soka. Tijesto razvaljajte i stavite u nauljeni kalup. Premažite ga mješavinom lješnjaka i piškota. Posložite narezane marelice i premažite nadjevom od sira. Ukrasite marelicama i zapecite u pećnici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare