To je to što me zanima!

Brzinske dijete ne uspijevaju jer se više gubi mišićne mase

Za razliku od postupnog i dugotrajnog mršavljenja, brzinske dijete vode velikom gubitku mišićne mase koja sagorjeva kalorije, zbog čega se naknadno više deblja
Vidi originalni članak

Mišići sagorijevaju i dvostruko više kalorija nego druga tkiva, a upravo su oni na udaru kod brzinskih dijeta koje obećavaju odlične rezultate u kratkom vremenu, zaključili su znanstvenici na europskom Kongresu za pretilost u bugarskoj Sofiji. Oni su analizirali rezultate dugotrajnog mršavljenja i brzih dijeta te zaključili da kratkoročni režimi prehrane imaju izrazito malu učinkovitost u mršavljenju, piše Daily Mail.

Budući da brze dijete "troše" mišiće, u konačnici, tijelo troši sve manje i manje energije jer mišića ima sve manje, a to rezultira debljanjem i uz minimalan unos kalorija. Potvrdio je to i eksperiment u kojemu je jedna grupa bila na strogoj dijeti pet tjedana, dok je druga grupa bila na umjerenoj dijeti 12 tjedana.

Znanstvenici su zaključili kako su obje skupine u konačnici izgubile jednako kilograma, no oni na brzoj dijeti izgubili su puno više mišićne mase.

- Za većinu ljudi nije problem smršaviti, već održati postignutu težinu. Oni na brzim i strogim dijetama gube mišiće i energiju, dok će dugoročne i manje promjene donijeti prave i održive rezultate - rekao je voditelj studije sa Sveučilišta Maastricht, profesor Hermann Toplak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare