To je to što me zanima!

Budite oprezni: Evo koliko dugo može stajati blagdanska hrana

Sve ostatke koje spremate u hladnjaku najbolje je staviti na gornju policu, gdje je ujedno i najhladnije. Među najopasnije namirnice svakako spada meso zbog razvoja bakterija
Vidi originalni članak

Rijetki su oni kojima nije ostalo blagdanskih delicija u frižideru. Ali, znate li kako tu hranu čuvati i koliko dugo da ne predstavlja opasnost za vaše zdravlje?

Trovanje hranom pogađa na tisuće ljudi diljem svijeta, a osim ljetnog toplog vremena najopasnije je i ono blagdansko - zbog neprikladnog pohranjivanja te jedenja hrane koja je promijenila svojstva. Sve ostatke koje spremate u hladnjaku najbolje je staviti na gornju policu, gdje je ujedno i najhladnije.

SVE SE BROJI Pazite što pijete za blagdane: Najviše kalorija je u koktelima

Evo nekoliko naputaka:

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ribe i riblja jela u hladnjaku mogu stajati tri do četiri dana. 

Ako se radi o kozicama ili jastozima, ogulite ih i stavite u zamrzivač, bit će sigurne za jelo tri mjeseca. Ako želite sačuvati ribu, najprije je odvojite od kostiju.

Meso možete čuvati nešto dulje - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u hladnjaku. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na balkonu ili u ostavi, gdje tijekom dana temperatura može narasti.

Puretina i šunka - uklonite meso s kostiju pa ga stavite u duboko zamrzavanje gdje može stajati čak tri mjeseca. Savjetujemo da na paketiće stavite datum kako bi se kasnije lakše snašli.

15 SUPERKOMBINACIJA Spojevi zbog kojih boli trbuh: Dinja i pršut, piletina i vrhnje...

Sir

Mekane sireve omotajte masnim papirom, nikako plastičnom folijom, jer će tako trajati dulje. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.

Umaci

Oni mogu biti opasni, osobito uslijed međusobne kontaminacije (primjerice ako istom žlicom ili vilicom dodirujete meso pa onda ponovno ide u umak).

Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vrijedi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krumpira i majoneze, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa Sveučilišta Trent, a prenosi Daily Mail.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Povrće

Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krumpira - stoga je njega najbolje pojesti u roku od dva dana.

Želite li ubiti moguće gljivice na povrću, uvijek ga možete podgrijati - no samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Kolači

Rok valjanosti kremastim kolačima je četiri dana u hladnjaku, dok oni prhki doista mogu trajati 20-ak dana. Bit će svježiji ako ih držite na suhom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u hladnjaku na sebe navući vlagu. 

Višak slastica možete staviti u zatvorenu posudu zamrznuti. Tako neće izgubiti vlagu i bit će kasnije ukusni za jelo. Na primjer, kolači s glazurom će u zamrzivaču trajati oko tri mjeseca, a suhi mogu i dulje.

VIDI OVO! Horoskop: Svaki znak zodijaka ima svoju seksi osobinu, koja je Vaša?

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 28.12.2018.

    Naj jace mi jr kad me jucer/danas nutkaju sa francuskon salaton...a ta ista se pravila u proslu subotu/nedilju 🙆

  • 28.12.2018.

    kolače držim u hladnjaku ne mogu se pokvariti

  • 28.12.2018.

    Samo svježa klopa i ne previše. Ribu nikada ne jedem, ako nije svježe spremljena. Možda tek Bakalar i naravno Sarma. :) Ostalo već sutra nema. Malo mesa od purice za salatu..odnosno jedan ručak nakon božićnoga, se nađe pokoja delicija.I to je to. Mnogo jednostavnije nego nakuhavanje.:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare