To je to što me zanima!

Budućnost je tu: Kuću isprintate i bude izgrađena već za 22 sata

Za izgradnju ove kuće potrebno je samo 22 sata, a sastoji se od tri sobe. Cijena ovakve kuće iznosila bi oko milijun kuna, a useljiva je za dva mjeseca od početka procesa
Vidi originalni članak

Budućnost stanovanja mogle bi biti ove kuće koje oduzimaju dah na prvi pogled, a kojima je za izgradnju potrebno samo 22 sata. Dom od 3D tiska kupaonicu s wc-om, dnevni boravak i kuhinju te spavaću sobu. Osim toga, mogu se postaviti na kopnu ili na pontonu da plutaju vodom.

POGLEDAJTE VIDEO: Nekretnine poznatih: Jasmin Stavros, Rozga, Severina, Thompson, Gibonni...
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Proizvode se brzinom od 15 cm u sekundi koristeći betonsku smjesu obogaćenu nano-polipropilenskim vlaknima. Pored toga što je ovakva kuća brza za izradu, proizvodnja ovakvih domova namijenjena je troškovnoj učinkovitosti i smanjenom otpadu.

Kipar Michal Trpak radio je na prototipu kuće s arhitektom Jiřijem Veleom.

- Vjerujem da će 3D ispisom arhitekti smisliti nove dizajne koji bi se inače skupo proizvodili na normalan način. Nadam se da će ovo dovesti do ekološki prihvatljivijih konstrukcija, mogućnosti ispisa s recikliranim materijalima u skoroj budućnosti i prilagođenim dizajnom. Iako se početni ispis može obaviti za 22 sata, betonskoj mješavini nakon toga potrebno je 28 dana da očvrsne - rekao je Michal, prenosi Metro.

Nakon toga treba osmisliti vodovod, struju i sve dijelove unutrašnjosti. 

Graditelji pretpostavljaju da bi kuća mogla biti spremna za useljenje u roku dva mjeseca - što je i dalje znatno brže od vaše prosječne kuće koju bi sagradile ljudske ruke. 

Kupnja kuće s 3D ispisom također bi vam mogla uštedjeti novac, jer cijena iznosi oko 120.000 funti ( oko 1,006,389.66 kuna) To je znatno manje od današnje tržišne cijene.

ZA 200.000 KUNA Muž iz snova: Cijelo potkrovlje pretvorio je u ormar za suprugu

Michal dodaje da bi cijena u budućnosti mogla pasti nakon što obave više testova na prototipu kuće, koji će za javnost u Pragu biti otvoren ovog mjeseca. 

Kuća koja je već napravljena testirana je s opterećenjem od 50 tona i kaže se da može izdržati i snježnu lavinu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • IO 02.07.2020.

    Za milion kn napravim kucu od 300 m2 komplet namjestenu sa svim prikljućcima. Mozda cak u toj cijeni uspijem i zemljiste naci ako nije neka extra lokacija. Koji je vama bog? Gdje zivite vi sa tim vasim racunicama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare