Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Budućnost je tu: Kuću isprintate i bude izgrađena već za 22 sata

Budućnost je tu: Kuću isprintate i bude izgrađena već za 22 sata

Za izgradnju ove kuće potrebno je samo 22 sata, a sastoji se od tri sobe. Cijena ovakve kuće iznosila bi oko milijun kuna, a useljiva je za dva mjeseca od početka procesa

VIDEO

Budućnost stanovanja mogle bi biti ove kuće koje oduzimaju dah na prvi pogled, a kojima je za izgradnju potrebno samo 22 sata. Dom od 3D tiska kupaonicu s wc-om, dnevni boravak i kuhinju te spavaću sobu. Osim toga, mogu se postaviti na kopnu ili na pontonu da plutaju vodom.

POGLEDAJTE VIDEO: Nekretnine poznatih: Jasmin Stavros, Rozga, Severina, Thompson, Gibonni...

Pokretanje videa...

02:26

Proizvode se brzinom od 15 cm u sekundi koristeći betonsku smjesu obogaćenu nano-polipropilenskim vlaknima. Pored toga što je ovakva kuća brza za izradu, proizvodnja ovakvih domova namijenjena je troškovnoj učinkovitosti i smanjenom otpadu.

Kipar Michal Trpak radio je na prototipu kuće s arhitektom Jiřijem Veleom.

- Vjerujem da će 3D ispisom arhitekti smisliti nove dizajne koji bi se inače skupo proizvodili na normalan način. Nadam se da će ovo dovesti do ekološki prihvatljivijih konstrukcija, mogućnosti ispisa s recikliranim materijalima u skoroj budućnosti i prilagođenim dizajnom. Iako se početni ispis može obaviti za 22 sata, betonskoj mješavini nakon toga potrebno je 28 dana da očvrsne - rekao je Michal, prenosi Metro.

Nakon toga treba osmisliti vodovod, struju i sve dijelove unutrašnjosti. 

Graditelji pretpostavljaju da bi kuća mogla biti spremna za useljenje u roku dva mjeseca - što je i dalje znatno brže od vaše prosječne kuće koju bi sagradile ljudske ruke. 

Kupnja kuće s 3D ispisom također bi vam mogla uštedjeti novac, jer cijena iznosi oko 120.000 funti ( oko 1,006,389.66 kuna) To je znatno manje od današnje tržišne cijene.

Muž iz snova: Cijelo potkrovlje pretvorio je u ormar za suprugu
Muž iz snova: Cijelo potkrovlje pretvorio je u ormar za suprugu

Michal dodaje da bi cijena u budućnosti mogla pasti nakon što obave više testova na prototipu kuće, koji će za javnost u Pragu biti otvoren ovog mjeseca. 

Kuća koja je već napravljena testirana je s opterećenjem od 50 tona i kaže se da može izdržati i snježnu lavinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa