To je to što me zanima!

Zvuk aviona uznemiruje: Buka ozbiljno može naštetiti srcu

Svi već znamo da nedostatak vježbanja, loša ishrana, pušenje i alkohol mogu dovesti do srčanih problema, no znanstvenici su sada dokazali da je i buka bitan čimbenik u razvoju takvih teškoća
Vidi originalni članak

Buka povećava vjerojatnost razvijanja najčešće srčane aritmije, fibrilacije atrija, po znanstvenicima sa sveučilišta u Mainzu koji su analizirali podatke iz studije Gutenberg Health Study (GHS).

U studiji, objavljenoj u znanstvenom časopisu International Journal of Cardiology, do 23 posto osoba obuhvaćenih istraživanjem patilo je od fibrilacije atrija uslijed ekstremnih uvjeta buke. Bez buke, ta je brojka bila samo 15 posto.

DOBRE STRANE ČOKOLADE 19 razloga za pojesti čokoladu: Bolji seks, štiti od UV zraka...

Prethodne studije pokazale su da samo jedan do tri posto ljudi pati od fibrilacije atrija. ''Ovo je zato što se izgledi za pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama'', rekao je kardiolog Thomas Muenzel.

Na početku studije, prije deset godina, sudionici istraživanja su imali između 35 i 74 godine, te su tijekom trajanja studije postajali ranjiviji, objasnio je Muenzel.

GHS studija prikupila je podatke preko 15 tisuća žena i muškaraca koji su bili izloženi različitim vrstama buka tijekom dana i noći i morali izvještavati svoju fibrilaciju atrija.

VJEŽBANJE JE BITNO Salo na trbuhu opasnije je za srce nego prekomjerna težina

Uz ceste, željeznice i buku susjedstva, buka zrakoplova jedna je od vrsta buke koja najviše uznemiruje ljude. Buka zrakoplova danju je bila posebno uznemirujuća za 84 posto, a noću 69 posto ispitanih u istraživanju.

VIDI OVO! Kviz: Što znače vaši snovi o muškarcima? 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mily 20.08.2018.

    joooj kad sam na nekim ,,ludim,, koncertima, srce mi samo treperi:))

  • marijan50 19.08.2018.

    I smrad isto utječe na rad srca. Ja radim s nekim smradom koji se nikad ne pere. Toliko smrdi da već i oči i nos peku, što već graniči sa, pravno gledajući, zadavanjem tjelesne i duševne boli. Znači, stvar za odvjetnika.

  • DarkoVuk 19.08.2018.

    Je da i svi glazbenici imaju srcanu arirmiju....joj de ne serite vise. Koji znanstvenici? Ta sva istrazivanja i teze su nepotvrđene. I to je sve interindvidualno. To je u korelaciji s onim: ako se vozite avionom vece su sanse da poginete. Ne znate sta bi pisali pa copy paste ovako glup clanak

Komentiraj...
Vidi sve komentare