To je to što me zanima!

Čaj od kamilice ili kadulje smiruje upale i iritacije vlasišta

Najčešći uzročnik svrbeža vlasišta zimi je seboroični dermatitis, a na to utječu hormonalne promjene, poremećaji probave, ali i jako začinjena hrana te duhan
Vidi originalni članak

Na tjedan imamo oko pet žena s problemima vlasišta. Prije su ti problemi bili češći kod starijih gospođa, no danas više nema pravila i često su u pitanju i mlade djevojke, kažu u frizerskom salonu Li-Lu iz Zagreba. 

Blaže probleme s vlasištem, kao što su crvenilo i svrbež, ima svaka druga, treća žena koja posjećuje taj salon, a učestalost je veća zimi jer se nose kape. 

- Svrbež vlasišta može biti povezan s nastajanjem prhuti u kosi. Kod suhe su uz svrbež izražene sitne bjelkaste ljuskice, a kod masne prhuti veće žućkaste ljuskice. U žena u dobi od 35 do 70 svrbež vlasišta je vrlo česta pojava, a može se izrazito pojačavati u stanjima stresa ili većih psihofizičkih napora - pojašnjava dr. Klaudija Šebetić, specijalistica dermatologije i venerologije u Poliklinici Šebetić. Najčešći uzročnik svrbeža vlasišta zimi je seboroični dermatitis, koji uglavnom zahvaća vlasište, rub vlasišta, područje obrva, nazolabijalne bore te izgleda kao crvenilo i sitno prhutanje kože, dodaje Šebetić. Uzroci se ne znaju, no zna se da se uz nasljednu sklonost razvoju bolesti može naći i pojačano lučenje loja (u 50 posto bolesnika) te mnogobrojni čimbenici koji izazivaju upalu kože. 

- Važnu ulogu u nastanku bolesti ima gljiva Pityrosporum ovale. Na pojavu utječu hormonalni poremećaji, pa se bolest može pogoršavati u menopauzi i tijekom bolesti štitnjače. Također, poremećaji probavnog sustava, česti gastritisi, ali i jako začinjena, masna i slatka hrana te kronični alkoholizam, duhan i nedostatak cinka pogoduju bolesti, a stresne situacije izrazito je pogoršavaju - kaže dr. Šebetić. Ako su simptomi blagi, može se probati s neutralnim šamponima i blagim kozmetičkim sredstvima te neko vrijeme izbjegavati jake tretmane kod frizera. Ako ne dođe do poboljšanja, svakako treba obaviti pregled kod dermatologa, upozorava dr. Šebetić. 

Nakon detaljnog razgovora s pacijentom, kako bi se otkrili mogući uzroci bolesti, dermatolog može preporučiti medicinski šampon i kremu s oznakom DS (dermatitis seborroica) pa sve do lokalnih antimikotika ili kortikosteroida, dodaje. I neki prirodni pripravci mogu biti korisni u terapiji. 

- Pokušajte prati kosu čajem od kamilice ili kadulje koji mogu smiriti upalu. Također, korisnima su se pokazala i eterična ulja kamilice ili čajevca - kaže naša sugovornica. 

Top 5 savjeta

  • 1. Iz prirode: Najstariji biljni pripravci za jačanje kose su oni od koprive, a noviji sadrže ekstrakt patuljaste palme Serenoe repens. Djelotvorni su i tonici s čičkom i ružmarinom.
  • 2. Samo nježno: Znanstveno nije dokazano da često pranje kose potiče ispadanje. Štoviše, mnogi je peru svakodnevno i nemaju problema. No rabite blage šampone za svakodnevnu primjenu.
  • 3. Masaža: Masiranje vlasišta blagotvorno djeluje na poticanje cikulacije vlasišta kao i na uklanjanje napetosti, pa je svakako toplo preporučujem svima, kaže dr. Šebetić.
  • 4. Bez ‘potezanja’: Ako imate problema s ispadanjem kose, izbacite upotrebu električnih uvijača za kosu te frizure u kojima je kosa jako zategnuta u rep. Potražite četke koje masiraju vlasište.
  • 5. Pakung za ublažavanje problema vlasišta: Napravite pakung od ulja gospine trave kojem ste dodali ulje cedra, geranija ili ylang ylanga. Utrljajte u vlasište, ostavite pola sata i isperite blagim šamponom. 
Idi na 24sata

Komentari 7

  • ojdimidojdimi 11.01.2015.

    samo ledeni čaj mogu piti.....................................

  • alladin_1 11.01.2015.

    nemam problema sa vlasištem, ali svaki dan pijem kadulju. odlična. mješam je sa koprivom i korijenom maslačka.

  • jojneznam 10.01.2015.

    moram probat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare