To je to što me zanima!

Čaj od ove biljke će vas smiriti, ublažiti bol ili regulirati ciklus

Kod korištenja ove biljke potreban je oprez - ne smiju je upotrebljavati oni sa slabim želucem, jetrom i žučnim tegobama, ne bi smjele uzimati rutu u bilo kojem obliku, a tijekom branja poželjno je nositi rukavice
Vidi originalni članak

Ruta ili rutvica (Ruta graveolens) ljekovita je biljka koju nije teško uzgojiti u vrtu. Često se sije na gredici s jagodama jer ih štiti od nametnika i potiče njihov rast. U narodnoj medicini koristi se za snižavanje krvnog tlaka, jače izlučivanje mokraće i znoja, liječenje reume i gihta, smirivanje grčeva, reguliranje mjesečnog ciklusa i bolesti maternice.

MIRISNI UKRASI 7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon - i kako ih trebate paziti

Također se rabi kao blagi sedativ, za liječenje očnih bolesti kao što je glaukom, bronhijalne astme, upale grla. Nekoć je bila na glasu kao protuotrov i koristila se za liječenje ugriza zmija otrovnica. Ipak, kod korištenja ove biljke potreban je oprez - ne smiju je upotrebljavati oni sa slabim želucem, jetrom i žučnim tegobama, a tijekom branja poželjno je nositi rukavice budući da može izazvati fotodermatitis.

RUTVICA ZA ŽIVCE

U jednakim dijelovima rutvica i kadulja: 1 punu čajnu žličicu te mješavine prelijemo 1 šalicom kipuće vode i nakon 5 minuta procijedimo. Pijemo 2-3 šalice dnevno, kao odličan lijek protiv padavice, vrtoglavice, tjeskobe (stezanja) oko srca.

TINKTURA OD RUTVICE

Šaku suhe rutvice močiti 21 dan u 7,5 dl 50-postotnog alkohola i procijediti. Uzimati 5-8 kapi 2-3 puta na dan s vodom ili sokom.

ULJE RUTVICE

Priprema se na isti način kao i tinktura samo što se umjesto alkoholom rutvica prelije maslinovim ili jestivim uljem. Koristi se za masaže i kod bolova.

ULJE S LUKOM

Staviti 2 žlice rutvice i 2 žlice crvenog luka kuhamo 10-15 minuta u 1/4 1 hladno prešanog maslinovog ulja; dobivenim uljem liječimo upaljene i otekle usne kanale, nekoliko dana nakapavamo u uho po nekoliko kapi 2-3 puta dnevno.

NEOBIČNA ODLUKA MEGHAN MARKLE: Sina će odvesti u Ameriku?

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Ancica4544 23.05.2019.

    Za ženske probleme jedna od boljih biljaka je stolisnik, super uravnoteži ciklus, lako ga je pronaći u ljekarni, nije skup :)

  • 23.05.2019.

    pa jel se moze taj caj kupiti u apoteci? vidim da ima dobre ucinke kao snizavanje krvnog tlaka

  • 23.05.2019.

    Problem stavit naziv biljke u naslov? Ne kužim taj nakazni turbofolk poriv da se u naslov stavlja "ovaj", "ovo", "ova" a napiše se o čemu se govori.

Komentiraj...
Vidi sve komentare