To je to što me zanima!

Čašica će rakije omekšati pečenu ili kuhanu piletinu

Primijetite li nakon kupnje da je pile tvrdo, možete ga omekšati tako da ga prije pečenja prokuhate. Pri kraju kuhanja pile zalijte i čašicom rakije
Vidi originalni članak

Kvalitetno i svježe pileće meso je čvrsto i elastično, a miris je ugodan, pomalo slatkast. No primijetite li nakon kupnje da je pile tvrdo, omekšajte ga tako da ga prije pečenja kratko prokuhate. Pri kraju kuhanja pile zalijte i čašicom rakije kako bi se dodatno omekšalo meso. Da bi se pečenka ravnomjerno ispekla (što je osobito važno ako je pile nadjeveno), pile zarežite od vrata do trtice i raširite, tako ga nećete trebati okretati prilikom pečenja.
Pohano meso će biti iznutra dovoljno pečeno ako ga stpljivo pečete na laganoj vatri i lagano okrećete te poslije izvadite na papirnati ubrus koji će upiti ulje.

Pileći ražnjići
Sastojci: 600 g pilećih fileta, 150 g paprike, 150 g tikvica, 100 g mladog luka, 200 g šampinjona, 200 ml tamnog piva
Priprema: Pileće filete narežite na kockice, stavite u dublju zdjelu i začinite. Papriku, mladi luk, šampinjone i tikvice usitnite, posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta. Zatim nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Pripremljene ražnjiće pecite sa svih strana.

Marinirano pohano meso
Sastojci: pile, 4 žlice limunova soka, 2 žlice tabasca ili ljutog umaka, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, žlica brašna, lovorov list
Priprema: Napravite marinadu od limunova soka, ljutog umaka ili tabasca, ulja, češnjaka, peršina, ružmarina i lovorova lista. Narezano pile marinirajte oko dva sata u hladnjaku. U istučena jaja pomiješana s brašnom umočite svaki komad mesa pa ga polako ispržite u vrućem ulju.

Sočni bataci u umaku od brusnica
Sastojci: 80 dag pilećih bataka, 40 dag džema od brusnica, 1/2 dl umaka Worchester, 10 dag luka, dl bijelog vina
Priprema: Meso posolite, uvaljajte u brašno s jedne strane te na maslacu pržite s obje strane. Dodajte papar, Vegetu i podlijte s malo votke te decilitrom vina. Meso izvadite, a luk sitno narežite i pržite na tavi. Meso zatim vratite u tavu te dodajte džem od brusnica i malo umaka Worchester.

Meso s proljetnim povrćem
Sastojci: pile (2 kg), 100 g mladog luka, 100 g mrkve, 100 g paprike, Vegeta, 300 g mljevenih pilećih prsa, origano
Priprema: Povrće usitnite i popecite na dvije žlice ulja, pomiješajte s mljevenom piletinom, dodajte začine i nadjenite pile koje ste očistili iznutra od kostiju i iznutrica. Kuharskim koncem zatvorite otvor po duljini hrpta, prelijte uljem i pecite u pećnici oko 50 minuta. Tijekom pečenja pile podlijevajte toplom vodom.

Aromatično bilelo meso
Sastojci: pile (1 kg), kopar, timijan, peršin, 3 češnja češnjaka, celer, mrkva, 3 šalice riže, grašak, salata prema želji
Priprema: Maslinovu ulju dodajte začinsko bilje i ostavite pile da se marinira nekoliko sati. Na ulju kratko prepržite češnjak i povrće, začinite te umakom zalijte pile. Pokrijte ga aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180 C i podlijevajte uljem u kojem se pile peče. Poslužite uz rižu ili tjesteninu s mladim graškom i salatom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare