To je to što me zanima!

Češnjak liječi trovanje hranom puno bolje nego antibiotici

Dialil sulfid, jedan od glavnih sastojaka češnjaka, štiti tijelo od trovanja hranom stvaranjem zaštitnog sloja, a ima jače djelovanje i od eritromicina i ciprofloksacina
Vidi originalni članak

Ključni sastojak češnjaka dialil sulfid 100 puta je jači u borbi protiv trovanja hranom nego antibiotici, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Washington. Dialil sulfid stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu uništiti. Ne samo da je jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, češnjak djeluje odmah, potvrdilo je istraživanje. 

Kampilobakter jedna je od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svijetu, piše Daily Mail. Simptomi su proljev, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija izaziva gotovo trećinu slučajeva Guillain-Barre sindroma odnosno paralize. 

- Infekcije se najčešće pojavljuju nakon jedenja nedovoljno pečenog mesa ili hrane koja se pripremala na nečistoj površini. Rezultati istraživanja pokazali su da spojevi iz češnjaka mogu smanjiti širenje bakterije koja izaziva trovanje - objasnio je voditelj istraživanja dr. Michael Konkel.

Ipak, to ne znači da je dobro prekomjerno uzimati češnjak već umjereno i svakako se konzultirati sa svojim liječnikom.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • kizo1007 02.05.2012.

    mašala čak i ovaj članak smrdi po češnjaku, al dobar je DOBAAAAAR

  • jabuka5 02.05.2012.

    češnjak je jako zdrav ,,,gotovo sve liječi i čisti ,preporuča se pojesti 2 ili 3 češnja uvečer ,sa malo npr,,,slanine ,i popiti mlijeka ,,onda se ujutro gotovo ne osjeti,nikako ga jesti po danu ,zbog mirisa ,osim ako baš želite

  • Sonador 02.05.2012.

    Ma da je i eliksir vječne mladosti ne bih ga konzumirala. Koliko god ovo zvučalo pretjerano zaista bih prije umrla nego jela češnjak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare