To je to što me zanima!

Četiri tisuće moždanih udara se može spriječiti godišnje

Od atrijske fibrilacije pati 750.000 ljudi, a najčešći simptomi su brz, nepravilan rad srca, čije su brzine ponekad veće i od 140 otkucaja u minuti, tvrde znanstvenici
Vidi originalni članak

Nepravilan rad srca poznat kao atrijska fibrilacija je mogući znak upozorenja za moždani udar u budućnosti, a niska svijest javnosti o tome stavlja u opasnost tisuće ljudi, upozoravaju aktivisti. Istraživanje The Stroke Association je pokazalo da s tim problemom nije upoznato dvije trećine ispitanika. Od atrijske fibrilacije pati 750.000 ljudi, a najčešći simptomi su brz, nepravilan rad srca, čije su brzine ponekad veće i od 140 otkucaja u minuti.

- Atrijska fibrilacije je faktor rizika za nastanak moždanog udara. Na nju otpada 14 posto svih moždanih udara i smatra se je 12.500 moždanih udara godišnje direktno povezani s tim - kaže voditelj studije Steve Benveniste.

Svake godine može se spriječiti četiri, četiri i pol tisuće ljudi od moždanih udara, samo kada bi imali veću svijest o tome i imali odgovarajući tretman od stručnog medicinskog osoblja, upozoravaju znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare