To je to što me zanima!

Chill&Grill: Kreativni kuhari su oduševili jelima Južne Amerike

Najbolji hrvatski blogeri objasnili su kako pripremiti fantastične odreske s chimichurri umakom i pečenim batatom, a chef Zoran Delić zdravu pileću salatu s kvinojom i grilanim voćem
Vidi originalni članak

Na Bundeku žari i pali treći Chill&Grill, veliki festival klope, cuge i mjuze. Sve do petka imate priliku probati interkontinentalne specijalitete na žaru, svaki dan od 12 do 24 sata. Danas se uživa u specijalitetima Južne Amerike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Gastrolovci, ekipa najboljih hrvatskih blogera, danas su pripremili odreske s chimichurri umakom i pečenim batatom.

POGLEDAJTE VIDEO

- Koristili smo juneće odreske. Nismo posebno pripremali meso jer je bilo kvalitetno, samo smo ga malo očistili od masnoća. Meso smo grilali 15-ak minuta dok nije bilo srednje pečeno i narezali ga na tanke trakice – objasnio je Darko Kontin s bloga Darkova web kuharica.

Za umak su nasjeckali su peršin i češnjak na sitno te ga prelili uljem. Batat su ogulili, isprali, narezali na trakice, začinili maslinovim uljem i čilijem te ispekli u pećnici.

- Prvo smo mislili raditi s platanom sličnom banani koju u Južnoj Americi koriste kao zamjenu za krumpir, ali ona ima slatkastu notu pa smo se odlučili za batat koji bojom i okusom podsjeća na platanu – rekao je Kontin. Istaknuo je da se ne treba bojati pečenja batata.

- Ne možete ga lako prepeći niti ne može biti sirov. Što ga više pečete, on će se samo karamelizirati, a ako ga premalo ispečete, ne morate se bojati jer se jede i sirov, samo će biti malo hrskaviji – pojasnio je.

Podravkin chef Zoran Delić danas je pripremio je zdravu južnoameričku salatu s kvinojom, piletinom, grilanim ananasom i bananom, koja je oduševila i najmlađe. Naime, kvinoja potječe iz Južne Amerike, a navedeno voće tamo se uzgaja, pa su djeca isprobala tipičan južnoamerički obrok.

- Kvinoju skuhajte u kipućoj slanoj vodi te pripremite grah i kukuruz. Piletinu začinite te ispecite na tavi ili roštilju. Svježi ananas i bananu narežite na manje komade te ispecite na roštilju ili tavi. Od maslinova ulja, kečapa, soka limete, naranče i začina napravite dresing. Kvinoju, grah, kukuruz i pečeno voće pomiješajte, prelijte sa pripremljenim dresingom te poslužite - savjetovao je Delić.

Istaknuo je da se voće grila kratko, da bi dobilo boju. Ne smije se karamelizirati da ne bude gorko. Isto tako, ananas je čvršći, a banana se brzo počne lijepiti pa se grila kraće. Piletinu je pekao 10-ak minuta s kožom, jer se, kako kaže, meso 'hrani' tom kožom pa je sočnije.

POGLEDAJTE VIDEO

Salata bogata proteinima i vitaminima oduševila je klince koji su chefu dali maksimalnu ocjenu.

U Chill&Grill pop-up restoranu New Experience očekuje vas južnoamerička fajita gallina (tortilja s piletinom i povrćem začinjena južnoameričkim začinima) i Chimichurri sendvič s lungićem.

Tu je još 12 vrhunskih restorana koji pripremaju jela sa žara - Restoran Grašo, Pod Zidom, Submarine, Plac, Puntijar, Cheese Bar, Deno, Kuća dobre hrane, Food Wood by American Donut, Samofino, Jack's Wings&Things i Kisko Salad Bar.

Odlična mjuza svira cijeli dan, a navečer vas očekuju besplatni koncerti. Zabavljat će vas Kojoti, Nipplepeople, Soulfingers i Let 3. Raspored održavanja koncerata pratite na Facebooku i službenoj stranici www.chillgrill.hr. Organizatori festivala su 24sata i gastro.hr.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade. Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali. Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad. Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 28.04.2019.

    29 posjetiteljao

  • nostradamus 28.04.2019.

    otisao sam danas. Ocekivao sam ljestvicu vise od onoga sto inace mogu jesti od rostilja u Zagrebu jer je ipak to specijalizirani festival. Dobio sam 2-3 ljestvice nize od najlosijeg smeca koje sam jeo, pri cemu moram naglasiti da se ponuda svodi ba par jela. Zivi ocaj u reziji ugostitelja koji ne mare za kvalitetu usluge nego za sto veci profit u tih tjedan dana. Hrana je toliko losa da nesto losije nisam jeo vec godinama. Na Kubi sam jeo losiji burger i to je to.

  • 28.04.2019.

    Oduševili su vas koji izgleda nikad u životu niste pojeli nešto ukusno

Komentiraj...
Vidi sve komentare