Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Chill&Grill: Kreativni kuhari su oduševili jelima Južne Amerike

Chill&Grill: Kreativni kuhari su oduševili jelima Južne Amerike

Najbolji hrvatski blogeri objasnili su kako pripremiti fantastične odreske s chimichurri umakom i pečenim batatom, a chef Zoran Delić zdravu pileću salatu s kvinojom i grilanim voćem

VIDEO

Na Bundeku žari i pali treći Chill&Grill, veliki festival klope, cuge i mjuze. Sve do petka imate priliku probati interkontinentalne specijalitete na žaru, svaki dan od 12 do 24 sata. Danas se uživa u specijalitetima Južne Amerike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Gastrolovci, ekipa najboljih hrvatskih blogera, danas su pripremili odreske s chimichurri umakom i pečenim batatom.

POGLEDAJTE VIDEO

- Koristili smo juneće odreske. Nismo posebno pripremali meso jer je bilo kvalitetno, samo smo ga malo očistili od masnoća. Meso smo grilali 15-ak minuta dok nije bilo srednje pečeno i narezali ga na tanke trakice – objasnio je Darko Kontin s bloga Darkova web kuharica.

Za umak su nasjeckali su peršin i češnjak na sitno te ga prelili uljem. Batat su ogulili, isprali, narezali na trakice, začinili maslinovim uljem i čilijem te ispekli u pećnici.

- Prvo smo mislili raditi s platanom sličnom banani koju u Južnoj Americi koriste kao zamjenu za krumpir, ali ona ima slatkastu notu pa smo se odlučili za batat koji bojom i okusom podsjeća na platanu – rekao je Kontin. Istaknuo je da se ne treba bojati pečenja batata.

- Ne možete ga lako prepeći niti ne može biti sirov. Što ga više pečete, on će se samo karamelizirati, a ako ga premalo ispečete, ne morate se bojati jer se jede i sirov, samo će biti malo hrskaviji – pojasnio je.

Podravkin chef Zoran Delić danas je pripremio je zdravu južnoameričku salatu s kvinojom, piletinom, grilanim ananasom i bananom, koja je oduševila i najmlađe. Naime, kvinoja potječe iz Južne Amerike, a navedeno voće tamo se uzgaja, pa su djeca isprobala tipičan južnoamerički obrok.

- Kvinoju skuhajte u kipućoj slanoj vodi te pripremite grah i kukuruz. Piletinu začinite te ispecite na tavi ili roštilju. Svježi ananas i bananu narežite na manje komade te ispecite na roštilju ili tavi. Od maslinova ulja, kečapa, soka limete, naranče i začina napravite dresing. Kvinoju, grah, kukuruz i pečeno voće pomiješajte, prelijte sa pripremljenim dresingom te poslužite - savjetovao je Delić.

Istaknuo je da se voće grila kratko, da bi dobilo boju. Ne smije se karamelizirati da ne bude gorko. Isto tako, ananas je čvršći, a banana se brzo počne lijepiti pa se grila kraće. Piletinu je pekao 10-ak minuta s kožom, jer se, kako kaže, meso 'hrani' tom kožom pa je sočnije.

POGLEDAJTE VIDEO

Salata bogata proteinima i vitaminima oduševila je klince koji su chefu dali maksimalnu ocjenu.

U Chill&Grill pop-up restoranu New Experience očekuje vas južnoamerička fajita gallina (tortilja s piletinom i povrćem začinjena južnoameričkim začinima) i Chimichurri sendvič s lungićem.

Tu je još 12 vrhunskih restorana koji pripremaju jela sa žara - Restoran Grašo, Pod Zidom, Submarine, Plac, Puntijar, Cheese Bar, Deno, Kuća dobre hrane, Food Wood by American Donut, Samofino, Jack's Wings&Things i Kisko Salad Bar.

Odlična mjuza svira cijeli dan, a navečer vas očekuju besplatni koncerti. Zabavljat će vas Kojoti, Nipplepeople, Soulfingers i Let 3. Raspored održavanja koncerata pratite na Facebooku i službenoj stranici www.chillgrill.hr. Organizatori festivala su 24sata i gastro.hr.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:00

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade. Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali. Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad. Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku