To je to što me zanima!

Chutney: Slatko-kiseli umak slaže se s mesom i desertima

Osvježavajući umak sličan šalši odličan je dodatak pečenom mesu ili prilozima, a kombinacije voća, povrća i začinskog bilja koje se rabe gotovo su bezbrojne
Vidi originalni članak

Chutney je aromatičan, slatko-kiseli umak koji potječe iz indijskih kuhinja, a mogao bi se usporediti s mediteranskom šalšom. Ima kašast izgled, a sastoji se od komadića voća ili povrća. Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i limunova soka ili octa. U chutney se od začina dodaje gotovo sve prema okusu, od korijandra, kumina i kurkume, čilija i svježeg đumbira, a pravi se i od metvice s majčinom dušicom, bosiljkom... 

Idealne namirnice za chutney su jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice, ili rabarbara. Priprema se polaganim kuhanjem, kao i marmelada, a najčešće se poslužuje kao prilog slatkim i slanim jelima. Primjerice, janjetina i teletina sjajno će se slagati uz chutney od jagoda i malina. Na malo ulja i maslaca prepržite ljutiku i luk pa dodajte šećer i pržite dok se luk ne karamelizira. 

Dodajte češnjak, metvicu, sol, papar, maline i jagode te kuhajte dok se voće ne raspadne. Pred kraj kuhanja dodajte malo sokova od pečenja mesa, balzamički ocat i kuhajte još nekoliko minuta. Izblendajte i poslužite uz meso, a ako je pregust dodajte malo vode. Važno ga je polako kuhati uz često miješanje. Slatkasti kontrast chutneya odličan je dodatak i mesu s roštilja, osobito onaj od marelica koji će se sjajno slagati s pikantnim ražnjićima. U loncu pomiješajte otkoštene marelice, luk, grožđice, smeđi šećer, ocat, čili, gorušicu, sol, kurkumu i cimet. 

Pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte dok sve ne omekša. Ispasirajte i ohladite pa poslužite. Najbolje bi bilo da chutney odstoji u hladnjaku jedan ili čak nekoliko dana jer će tada imati još bolji okus. Također, ne zaboravite sterilizirati staklenke prije no što ih napunite.

Chutney od jabuka

Sastojci: 1,5 kg jabuka, 750 g šećera, 500 g grožđica, 2 luka, 2 žličice sjemenki gorušice, 2 žličice đumbira, žličica soli, 700 ml octa

Priprema: Narežite jabuke i izvadite im koštice. Nakon toga pomiješajte sve sastojke u loncu i pustite da zavrije pa smanjite na umjereno jaku vatru. Kuhajte često miješajući oko pola sata do 40 minuta dok se sve ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi prije no što chutney stavite u staklenke.

Slatki chutney od pečenih krušaka

Sastojci: 3 kruške, 2 žlice limunova soka, 1/4 šalice šećera + žlica, 3/4 žličice cimeta, 1/4 žličice klinčića, 2 žlice ulja, 1/4 šalice javorova sirupa ili meda, luk, češanj češnjaka, žličica svježeg đumbira, 3 žlice ribiza, 3 žlice grožđica, 1/2 šalice octa, žličica ljute papričice, žličica majčine dušice

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Prelijte kruške limunovim sokom, dodajte šećer, cimet i klinčiće. Namastite lim za pečenje uljem. Stavite kruške u lim i premažite ostatkom ulja. Pecite 40-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Dok se kruške peku, ostatak sastojaka stavite u lonac i pustite da zavriju. Smanjite vatru pa kuhajte pet minuta. Maknite s vatre pa ostavite da se ohladi. Narežite kruške i pomiješajte sa smjesom iz lonca pa ostavite u hladnjaku jedan dan.

Chutney od luka i majčine dušice

Sastojci: 2 kg luka, 4 češnja češnjaka, 140 g maslaca, 4 žlice maslinova ulja, 140 g šećera, žlica listića majčine dušice, prstohvat čilija u prahu, 750 ml crnog vina, 350 ml šerija ili vinskog octa, 200 ml porta, sol, papar

Priprema: Prepolovite i tanko nasjeckajte luk te usitnite češnjak. Otopite maslac i ulje u loncu pa dodajte luk i češnjak. Pospite šećerom, majčinom dušicom, čilijem, solju i paprom. Promiješajte i kuhajte 40-50 minuta na laganoj vatri. Ulijte vino, ocat i port pa kuhajte još 30 minuta miješajući dok se tekućina ne reducira. Ostavite da se ohladi pa stavite u staklenke.

Začinjeni umak od rajčica i paprika

Sastojci: 1,5 šalica nasjeckane crvene paprike, češanj češnjaka, 1/2 šalice nasjeckanih rajčica, 10 zelenih papričica, 1,5 žlica ulja, 1/2 žličice sjemenki gorušice, 1/2 žličice kumina, 2 žlice tostiranih sjemenki sezama, žlica koncentrata rajčice, kurkuma, 1/2 žličice soli, 1/4 šalice vode

Priprema: Nasjeckajte zelene papričice i češnjak. Operite i narežite rajčice i paprike. Ugrijte ulje u tavi pa dodajte kumin i gorušicu pa popržite na tavi. Umiješajte papričice i češnjak pa začinite solju i kurkumom. Dodajte paprike pa promiješajte. Kuhajte nekoliko minuta poklopljeno. Kad su na pola gotove, otklopite i dodajte rajčice pa sve dobro promiješajte. Ostavite na vatri dok svi sokovi ne ispare. Dodajte usitnjene sjemenke sezama, pa koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte. Premjestite u blender i dodajte malo vode pa izmiksajte.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Jeeleenaayy 26.08.2014.

    Ovo ispod naslova je podnaslov ili proza, poezija? Daj griz za laku noć.

  • melidony 25.08.2014.

    Svaka čast ,o ukusima ne treba previše raspravljati, ali meni je slatko, slatko a kiselo ,kiselo.Ovo mi dođe nekako kao slano sa šećerom.Ne volim u salati sa povrćem i maslinovim uljem ,slatkiš isto kao što ne volim na kremšniti ,malo jabučnog octa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare