To je to što me zanima!

Cikla u staklenkama: Napravite sami kečap ili pak crveni pesto

Zimnica puna okusa: Namazi bez konzervansa i aditiva odličan su dodatak tjestenini ili sendvičima. Ciklu možete iskoristiti za pripremu nadjeva za pizzu
Vidi originalni članak

Cikla je riznica zdravlja i slasti, a kako biste je sačuvali za cijelu godinu, pripremite fine namaze i iskoristite ih za pripremu bruschetta, rižota ili nadjeva za pizzu i tjesteninu. Ciklu možete nauljiti i peći zamotanu u aluminijsku foliju ili kuhati na pari, a gotova je kada se lako može probosti nožem. Pečenoj cikli, smeđem šećeru i jabučnom octu, koji su najčešće glavni sastojci za domaći kečap, dodajte klinčiće, piment, češnjak i luk u prahu. 

Fotolia

Sve sastojke zajedno kuhajte dok ne omekšaju pa ispasirajte te, ako želite, procijedite kroz gazu. Kečap može poslužiti i kao dip za gotovo svako povrće, sjajan je dodatak sendvičima, ali i prutićima od palente. Pesto koji se pravi od cikle, parmezana, maslinova ulja i orašastih plodova (badema, pinjola, oraha...) odličan je u kombinaciji sa širokim rezancima i vrhnjem, a dodaje se i pizzi te upotrebljava kao nadjev za slane palačinke.

Crveni pesto s češnjakom

Sastojci: 3 cikle, glavica češnjaka, 4 žlice maslinova ulja, krupna sol, papar, limun, 4 žlice parmezana, 50 g badema ili oraha

Priprema: Glavici češnjaka odrežite vrh te je nauljite. Čvrsto je zamotajte u aluminijsku foliju. Opranu i osušenu ciklu umotajte u alu-foliju i stavite na lim za pečenje. Pecite ciklu i češnjak na 190°C oko sat vremena. Ogulite ciklu, iz češnjeva istisnite unutrašnjost pa izmiksajte s maslinovim uljem, limunovim sokom, parmezanom i poprženim bademima ili orasima.

Kečap 

Pomiješajte sjeckanu ciklu s jabučnim octom, smeđim šećerom i lukom. Kuhajte dok ne omekša. Ispasirajte pa dodajte papar, sol i klinčić.

Pizza 

Namazom od cikle nadjenite tijesto za pizzu. Dodajte kozji sir i ploške pancete. Prema želji, dodajte i narezanu te blanširanu bundevu.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • hende007 05.12.2014.

    Kada netko spomene ciklu sigurno vam je prva reakcija kao i meni da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, no jeste li znali da je cikla uistinu idealno povrće jer može se konzumirati čitave godine (u jelima kao korjenasto povrće ili na salatu u zimnici), njezin sok je također zanimljiv napitak, ima mnoštvo ljekovitih svojstava a može se uzimati u bilo kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekrecije želuca. Nije copy paste, ovo ja onako, iz glave. Puno razmišljam o cikli ovih dana.

  • boba555 04.12.2014.

    Super ideja ...ja ciklu radim kao namaz na kruh i odlična je .

  • birorada 04.12.2014.

    Ne volim crvenu boju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare