To je to što me zanima!

Ciklus od 28 dana je mit, kod velike većine žena to nije slučaj

Pravilnost ciklusa važnija je od toga koliko traje. Žene bi trebale biti zabrinute i posavjetovati se sa svojim liječnikom ukoliko imaju neredovite ili nepredvidive cikluse, kaže dr. Brighten
Vidi originalni članak

Samo 13 posto žena ima ciklus u trajanju od 28 dana, rezultati su to istraživanja objavljenog u časopisu Nature Digital Medicine. Tamo stoji da je prosječna folikularna faza (dani od početka menstruacije do ovulacije) bila oko 16,9 dana. Srednja vrijednost lutealne faze (vrijeme između ovulacije i početka menstruacije) bila je 12,4 dana. 

- Normalni raspon menstrualnog ciklusa je oko 21 do 35 dana. Dvadeset i osam dana je jednostavno prosjek - kaže dr. Sara Gottfried.

UMJESTO TAMPONA I ULOŽAKA Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

Rezultati istraživanja pokazali su da je zapravo samo 65 posto žena imalo ciklus dugačak između 25 i 30 dana. Prema riječima dr. Jolene Brighten, liječnice naturopatske medicine, to je sasvim normalno.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Neke žene cikluse imaju svakih 26 dana ili svaka 32 dana, i to je za njih normalno'. Važno je što je za vas normalan ciklus - objasnila je dr. Brighten i dodala da je pravilnost ciklusa važnija od toga koliko traje.

- Žene bi trebale biti zabrinute i posavjetovati se sa svojim liječnikom ukoliko imaju neredovite ili nepredvidive cikluse - napominje dr. Brighten. 

Ukoliko su vaši ciklusi vrlo kratki ili vrlo dugi, to bi moglo ukazivati ​​na neke zdravstvene probleme. 

- Ako vaš ciklus traje 21 dan ili manje, to može biti zbog nedostataka u lutealnoj fazi i nedovoljne količine progesterona. Ukoliko su vaši ciklusi duži od 35 dana, dobro je razgovarati o tome sa svojim liječnikom, jer to može biti znak bolesti štitnjače, pretjerane količine androgena (muških spolnih hormona), a u nekim slučajevima to je pokazatelj sindroma policističnih jajnika - kaže ova liječnica.

MANJE SU DEPRESIVNA Sve blagodati života u prirodi: Djeca sa sela su puno sretnija

- Podaci prikupljeni ovim istraživanjem će u velikoj mjeri pridonijeti našoj bazi znanja o menstrualnim ciklusima - smatraju autori studije.

- Ova analiza detaljno opisuje razne varijante karakteristika menstrualnog ciklusa koje još nisu široko poznate i imaju značajne posljedice na zdravlje i dobrobit žena - napisali su autori na kraju istraživanja, a prenosi mindbodygreen.com.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 17

  • serpentine 10.09.2019.

    Izgledam da spadam u 13posto

  • 10.09.2019.

    Godinama u dan, bez problema i bez nervoze! Zene caj stolisnika, 1 salica na dan, ako boli dvije i vidjet crte iduci mj mir. Nije reklama ali i meni rekli tablete nocurka od Pirusa...spas za sve zenske probleme.

  • 10.09.2019.

    svakih 28 dana poželim da se steriliziram hehehe a ukućani par dan prije žele da me eutanaziraju hehe

Komentiraj...
Vidi sve komentare