Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Ciklus od 28 dana je mit, kod velike većine žena to nije slučaj

Ciklus od 28 dana je mit, kod velike većine žena to nije slučaj

Pravilnost ciklusa važnija je od toga koliko traje. Žene bi trebale biti zabrinute i posavjetovati se sa svojim liječnikom ukoliko imaju neredovite ili nepredvidive cikluse, kaže dr. Brighten

Samo 13 posto žena ima ciklus u trajanju od 28 dana, rezultati su to istraživanja objavljenog u časopisu Nature Digital Medicine. Tamo stoji da je prosječna folikularna faza (dani od početka menstruacije do ovulacije) bila oko 16,9 dana. Srednja vrijednost lutealne faze (vrijeme između ovulacije i početka menstruacije) bila je 12,4 dana. 

- Normalni raspon menstrualnog ciklusa je oko 21 do 35 dana. Dvadeset i osam dana je jednostavno prosjek - kaže dr. Sara Gottfried.

Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici
Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

Rezultati istraživanja pokazali su da je zapravo samo 65 posto žena imalo ciklus dugačak između 25 i 30 dana. Prema riječima dr. Jolene Brighten, liječnice naturopatske medicine, to je sasvim normalno.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

- Neke žene cikluse imaju svakih 26 dana ili svaka 32 dana, i to je za njih normalno'. Važno je što je za vas normalan ciklus - objasnila je dr. Brighten i dodala da je pravilnost ciklusa važnija od toga koliko traje.

- Žene bi trebale biti zabrinute i posavjetovati se sa svojim liječnikom ukoliko imaju neredovite ili nepredvidive cikluse - napominje dr. Brighten. 

Ukoliko su vaši ciklusi vrlo kratki ili vrlo dugi, to bi moglo ukazivati ​​na neke zdravstvene probleme. 

- Ako vaš ciklus traje 21 dan ili manje, to može biti zbog nedostataka u lutealnoj fazi i nedovoljne količine progesterona. Ukoliko su vaši ciklusi duži od 35 dana, dobro je razgovarati o tome sa svojim liječnikom, jer to može biti znak bolesti štitnjače, pretjerane količine androgena (muških spolnih hormona), a u nekim slučajevima to je pokazatelj sindroma policističnih jajnika - kaže ova liječnica.

Sve blagodati života u prirodi: Djeca sa sela su puno sretnija
Sve blagodati života u prirodi: Djeca sa sela su puno sretnija

- Podaci prikupljeni ovim istraživanjem će u velikoj mjeri pridonijeti našoj bazi znanja o menstrualnim ciklusima - smatraju autori studije.

- Ova analiza detaljno opisuje razne varijante karakteristika menstrualnog ciklusa koje još nisu široko poznate i imaju značajne posljedice na zdravlje i dobrobit žena - napisali su autori na kraju istraživanja, a prenosi mindbodygreen.com.

Pokretanje videa ...