To je to što me zanima!

Čips sa sirom zdraviji je izbor nego samo zasoljeni

Čips s okusom luka ili sira mnogo je zdraviji od onog zasoljenog, a rajčicu je bolje jesti skuhanu u umaku nego sirovu jer sadrži antioksidanse
Vidi originalni članak

Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje četiri grama soli na dan, prosječno se unese triput više - između 9 i 12 grama, što povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila. Čips bez soli je poput kolača bez šećera i masti, jelo koje bi rijetki izdvojili kao omiljenu hranu - no ako se ne može izbjeći grickanje, izbirljivošću se čini usluga organizmu. Uobičajena vrećica čipsa sadrži 0,5 grama soli, no okus sira i luka sadrži manje soli od slanog čipsa. Rajčica je zdrava, no nije svejedno u kojem se obliku jede. Njezina najveća snaga krije se u antioksidansu likopenu, koji se aktivira zagrijavanjem i sprečava rizik od karcinoma. Zato je bolje birati domaće pripremljene umake nego sirovu rajčicu.

Bolji od mlijeka, naranče i banane
Pola šalice svježeg peršina sadržava 40 miligrama vitamina C i zadovoljava 70 posto dnevnih potreba. To je više nego što sadrži naranča. Osim toga, obiluje i kalcijem te kalijem.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare