To je to što me zanima!

Čišćenje i filetiranje ribe: Nije uopće teško kao što se čini

Ocat pomaže kod čišćenja sluzi, pa je najbolji izbor za soma ili sumđa, a stavite li ribu u plastičnu vrećicu prilikom čišćenja uštedjet ćete vrijeme na čišćenju
Vidi originalni članak

Za čišćenje ribe kao što su orada, štuka ili škarpina treba oštar noža i malo spretnosti. Kako riba može biti skliska najprije ju treba oprati i dobro osušiti da se slučajno ne ozlijedite. Najprije škarama odrežite peraje i potom nožem očistite ljuske. Krećite se brzim potezima od repa do glave. Razrežite ribu duž trbuha i napravite rez ispod glave u obliku slova "V" te izvadite utrobu i škrge. Ribu isperite vodom. 

Ribu prilikom čišćenja možete staviti u vrećicu za zamrzavanje kako biste uštedjeli vrijeme na čišćenju kuhinje.

Kako očistiti soma ili smuđa?

Som i smuđ imaju sluz po koži koju možete najlakše odstraniti struganjem pomoću noža ili žlice. Ribu uhvatite za rep s papirnatim ubrusom, i stružite od repa prema glavi. Svako malo isperite ribu. 

Također, ribu od sluzi možete očistiti i pomoću octa. Ribu prelijete octom i ostavite stajati nekoliko minuta dok ne pobijeli. Tako ćete je lakše ostrugati i manje će se klizati. 

Kako filetirati ribu?

Oštrim nožem zarežite ribu s gornje strane od glave prema repu. Režite uz kost kako biste iskoristili što više mesa. Na kraju odvojite dva filea i odstranite višak na rubovima. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare