To je to što me zanima!

Čišćenje je timski sport za djecu i cijelu veselu obitelj

Idealan način kako upoznati dijete s čišćenjem je - dok vi čistite, ono vam pomaže. Za neke obitelji 15-min čišćenje uz muziku najbolje funkcionira
Vidi originalni članak

Najbolji pokazatelj budućeg djetetova uspjeha je njegovo uključivanje u obavljanje kućanskih zadataka s tri godine, pokazalo je 25-godišnje američko istraživanje. Osim toga, roditelji koji su čekali da dijete malo odraste poslije su se susretali s odbijanjem obavljanja zadataka i negodovanjem. Idealan način kako upoznati dijete s čišćenjem je - dok vi čistite, ono vam pomaže. Pospremanje je usamljena aktivnost i djetetu se može činiti poput kazne umjesto da mu pruži osjećaj kako time doprinosi obitelji. Osjećaj kazne trebao bi se izbjeći tako da oformite tim za čišćenje i pokušate predstaviti sve ono što se mora obaviti kao igru. Za neke obitelji 15-minutno čišćenje najbolje funkcionira. Na papir zapišite zadatke koji se moraju obaviti i podijelite djetetu zaduženja. Da bi čišćenje bilo zabavnije, pustite veselu glazbu i imajte blizu sebe sat. Upozorite kad je prošlo pet i deset minuta te nakon 15 minuta označite kraj. Tako pospremanje postaje zabavna natjecateljska aktivnost, a onaj tko je bio najbolji, ima pravo birati omiljenu obiteljsku aktivnost - gledanje filma ili odlazak u zoološki vrt.

Na dijetetu je izbor, na vama je da mu pomognete
Naredbe poput “pospremi sobu!” su kontraproduktivne, tvrde psiholozi. Pokušajte konkretnim pitanjem “želiš li pospremiti igračke ili krevet” - na njemu je izbor, a na vama je da mu pomognete.

Pribor za čišćenje na vidljivom mjestu
Neka pribor za čišćenje bude na vidljivome mjestu i nešto što se koristi svakodnevno. Treba pripaziti da djeca nikad ne budu sama dok čiste i držati ih podalje od kemikalija iz sredstava za čišćenje.

Namještaj koji olakšava organizaciju
Važno je imati namještaj koji olakšava organizaciju sustava spremanja. Tako će vaše dijete lakše znati gdje ide prljavo rublje, a gdje stoje knjige ili igračke. U kaotičnom domu teže je uspostaviti red u djetetovim navikama.

Pojednostavnite životni prostor
Uklonite sve smeće i nepotrebne sitnice iz doma jer one samo zakrčuju prostor i obeshrabruju dijete da se odvaži u pustolovinu poput brisanja prašine. Pojednostavnite životni prostor.

Motivacija kolačima uvijek pali
Djecu uvijek možete motivirati kolačima ili nekim posebnim jelom koje izrazito vole jer se dobar posao mora i nagraditi. Zajedničkim čišćenjem jača se zajedništvo obitelji, nakon kojeg slijedi druženje za stolom koje povezuje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare