To je to što me zanima!

Coca-cola je bila zamjena za morfij, a izumio ju je farmaceut

Švicarska je osnovna na današnji dan 29. ožujka 1798. godine, a prije 20 godina u Irskoj su zabranili pušenje na svim radnim mjestima, barovima i restoranima
Vidi originalni članak

John Pemberton bio je farmaceut koji je bio u američkom Građanskom ratu. Bio je ozlijeđen i primao je morfij, o kojem je postao i ovisan. Tražio je zamjenu pa je napravio piće od alkohola u kojem su listovi koke otpuštali kokain, a kola-orah davao je kofein. Kad je uvedena zabrana alkohola, 29. ožujka 1886., proizveo je prvu Coca-Colu.

Švicarska je najbolja za život

Na današnji dan 1798. godine osnovana je Švicarska. Danas je jedna od najutjecajnijih i najpoželjnijih zemalja na svijetu. U samom svjetskom vrhu su i po transparentnosti vlade, građanskim slobodama, kvaliteti života i ljudskog razvoja. Basel, Zürich i Ženeva su među top 10 gradova na svijetu za život.

Zabranili pušenje u zatvorenom

Uvijek aktualni problem pušenja prije 20 godina u Irskoj razriješen po vrlo kratkom postupku. Tad su zabranili pušenje na svim radnim mjestima, barovima i restoranima. U Hrvatskoj je još bilo dopušteno pušiti gotovo svugdje. Kod nas je donesen zakon 2008. godine. 

Više retro vremeplova pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare