To je to što me zanima!

Čokoladi nas privlači stres, a ne ovisnost

Ovisnost o čokoladi ne postoji. Određeni sastojci čokolade, poput feniletilamina, stvaraju ovisnost, ali njega u puno većim količinama ima u siru
Vidi originalni članak

Ovisnost o čokoladi ne postoji. Određeni sastojci čokolade, poput feniletilamina, stvaraju ovisnost, ali njega u puno većim količinama ima u siru. Ono što nas privlači slatkom užitku je glad, stres ili hedonizam, tvrdi psiholog Peter Rogers. Čokolada se smatra slatkim grijehom pa je ljudi doživljavaju kao zabranjeno voće, što pojačava našu želju za njom, objašnjava Rogers. Popularna mliječna čokolada sadrži manje psihoaktivnih sastojaka od crne, što je još jedan dokaz da čokolada ne stvara ovisnost.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • eva_greguric 21.09.2007.

    sve što se koristi u umjerenim granicama je korisno, pa tako i čokolada jer posjeduje korisne minerale, a hormon serotonin koristi kod depresije i zato često u stresnim situacijama posežemo za čokoladim. I sama ju obožavam, ali se mogu kontrolirati u konzumiranju.Bitno je biti umjeren.

  • Lucy 19.09.2007.

    Lucarelli, da se ja družim s takvim ženama, koje ti spominješ u komentaru- prešla bih u guzoljupce dok si rekao \"čokoladni keksić\"...a ako pozornije pročitaš članak vidjet ćeš da je istraživanje proveo Peter. (Doduše, nitko ne garantira da je stlicek Peter savršeni primjerak alfa mužjaka, but ipak ..)

  • Jezvic 18.09.2007.

    a PMS? On je isto krivac za slatki grijeh

Komentiraj...
Vidi sve komentare