Sve veća potražnja za čokoladom izazvala je nemir na tržištu, piše Daily Mail. Područja na kojima raste kakaovac poput zapadne Afrike, Južne Amerike i jugoistočne Azije, nestabilna su i nerazvijena zbog čega je teško potaknuti veću i moderniju proizvodnju prijeko potrebnu da bi se zadovoljila sve veća svjetska potražnja. Probleme stvaraju i klimatske promjene, politička nestabilnost, bolesti i štetočine koje utječu na prinose, tvrde stručnjaci.
Kakao se dobiva iz kakaovca Theobroma čije ime znači hrana bogova
- Pod hitno treba modernizirati proizvodnju kakaa, a da bi se zadovoljile potrebe brzorastuće ekonomije Kine ona se mora povećati za četvrtinu do 2020. godine - ističe profesor David Guest sa Sveučilišta Sidney koji je ljude u nerazvijenim dijelovima pokušao podučiti što učinkovitijoj proizvodnji.
Globalna će se proizvodnja morati povećati za milijun tona po godini do 2020. kako bi se zadovoljile svjetske potrebe, dodaje.