To je to što me zanima!

Crveni nosovi donose smijeh i u domove umirovljenika: Želimo otjerati njihovu usamljenost

Ovog petka, 11. ožujka, u zagrebačkom KIC-u na panel-diskusiji razgovarat će se o utjecaju rada klaunova doktora na stanje korisnika domova za starije osobe, u sklopu međunarodnog projekta ClownNexus
Vidi originalni članak

U Domu "Park“ nalaze se dva odjela oboljelih od demencije. Na prvom su katu korisnici koji imaju blaže ili početne dijagnoze, a na drugom su već teži slučajevi, od kojih su mnogi korisnici doma u regresiji, neki su u nemogućnosti odgovoriti na pitanja, iako razumiju, dok su neki od njih verbalno izražajni i prisutni, ali zbog slabog sluha ili popratnih dijagnoza teško komuniciraju.
Do sada smo imali šest posjeta domu "Park“, ali već pri prvom susretu doživjeli smo nevjerojatne, divne trenutke u kojima smo doprli do korisnika i približili im se, pomažući se prethodnim detaljnim informacijama koje imamo o svima njima, kaže klaunesa Irena Kolar Vudrag, poznatija kao doktorica Maštalić, o svome iskustvu rada u Domu za starije osobe „Park“ u Zagrebu.

 

Upravo u tome Domu udruga Klaunovi doktori - Crveni nosovi provodi trogodišnji međunarodni projekt ClowNexus u kojem osam iskusnih europskih klaundoktorskih organizacija želi detaljnije istražiti kako se klauniranje i humor u zdravstvu mogu koristiti za razvoj snažnijih društvenih veza i omogućiti bolju komunikaciju s osobama koje žive s demencijom, djecom s poremećajem autističnog spektra i njihovim skrbnicima.

'Opustile smo se i lijepo igrale'

- Gospođa J. u stanju je regresije, kažu da je sada u svijesti male djevojčice i zaista tako blista, sramežljivo i po strani naslonjena na stol. Znamo da je tijekom života voljela nakit i modu. Donijela sam malenu torbu s nakitom koji koristim kao klaunesa, nekoliko igračaka dijamanata i prstena. Za sve što radim prvo ih pitam za dozvolu, pa tako i gđu J. Sjela sam s njom za njen stol i zauzela pozu kao i ona pa na stol lagano istresla svoju bižuteriju. Izmijenile smo nekoliko sramežljivih osmijeha. Kad se opustila i vidjela da nisam "opasna“, gđa J. krenula je slagati dijamantiće u krug. Lijepo smo se igrale - ispričala je Irena Kolar Vudrag o projektu,

O ovim iskustvima, kao i utjecaju rada klaunovadoktora na stanje korisnika domova za starije osobe, razgovarat će se u petak, 10. ožujka, na panel-diskusiji u Kulturno-informativnom centru u središtu Zagreba, od 11 do 13 sati. 

"Clowning Connects Us – ClowNexus“ trogodišnji je projekt sufinanciran u okviru programa EACEA Kreativna Europa, čijom će se provedbom razviti nove metode za zajednički kreirane umjetničke intervencije u socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom okruženju.
Cilj projekta jest kroz umjetničke laboratorije i kroz suradnju profesionalnih umjetnika partnerskih organizacija sa stručnjacima iz područja zdravstva i socijalne skrbi osmisliti umjetničke participativne aktivnosti za ciljne skupine – starije koji boluju od demencije i djecu s poremećajima iz autističnog spektra. Nositelj projekta jest Red Noses Clowndoctors International iz Austrije, a u projektu sudjeluju partnerske klaundoktorske organizacije iz sedam europskih zemalja (Austrija, Hrvatska, Mađarska, Litva, Nizozemska, Finska, Španjolska).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare