To je to što me zanima!

Crveni nosovi proslavili svojih 10 godina liječenja smijehom

Klaun ima moć mijenjanja atmosfere. On je figura koja svojom apsurdnom igrom i vještinama doprinosi ozdravljenju, jer smijeh ima terapeutski učinak, kaže Zoran Vukić, predstavnik udruge Crvenih Nosova
Vidi originalni članak

Sve je počelo 2008. godine kao ideja, odnosno želja i potreba da prije svega djeci olakšamo liječenje i boravak u bolnici, kaže Zoran Vukić, klaundoktor, osnivač i predstavnik udruge Crvenih Nosova koja je danas proslavila deset godina postojanja.

Vjerujući kako smijeh ima terapeutski učinak, prije deset godina na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb započela je njihova misija. Sve je počelo s četiri klaunadoktora, u jednoj bolnici i s jednom vizitom mjesečno. Danas 25 klaunadoktora redovito posjećuju djecu u 14 bolnica u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Rijeci, Zadru i Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim djece, osmijeh na lice donijeli su i mnogim starijima i nemoćnima u pet domova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U deset godina aktivnog rada, uveselili su ukupno 126000 djece i 38000 starijih. Do sada ukupno broje 3392 "klaunovskih" posjeta. Udruzi pomaže i 30 000 ljudi svakodnevnim donacijama. 

- Klaun ima moć mijenjanja atmosfere. On je figura koja svojom apsurdnom igrom i vještinama doprinosi ozdravljenju, jer smijeh ima terapeutski učinak. On ovdje postaje klaun doktor. Čak i mali osmijeh na licu djeluje iscijeljujuće pa tako kroz ovakve aktivnosti vjerujemo da klaunovidoktori svojom prisutnošću pridonose bržem izlječenju - kaže Zoran Vukić.

Povodom desetog rođendana obratio se i Žarko Šaško, čiji se sin Filip (10) liječio na odjelu za onkologiju na KBC-u Rebro.

- Kao roditelj bolesnog djeteta prije svega doživite teški šok. Liječnici su rekli da će napraviti sve u njihovoj moći, a ono što mi roditelji moramo je ostati pribrani i raditi na  psihološkom stanju kod djeteta. To je veoma teško jer i sami niste u dobrom psihičkom stanju. Ja sam si dao zadatak da ga svaki dan, barem jednom nasmijem. Kao roditelj želite učiniti sve za svoje dijete pa sam se tako obratio poznatima da pošalju videe podrške. Odazvali su se mnogi, slali i uveselili Filipa. To mi je puno značilo - započinje otac Žarko priču.

- Jednog dana na bolničkom liječenju došao je klaundoktor. Malo smo bili u šoku. Filip nije reagirao, ali doktor nije odustajao. U jednom trenutku Filip se nasmiješio i to je bio jedan prekrasan trenutak - kaže otac Žarko te dodaje da je pozitiva i optimizam jako bitan faktor prema izlječenju. 

VEĆ 10 GODINA NOSLONAC Crveni nosovi: Ja sam Doktor Ludek i smijehom liječim bol

Klaunovidoktori dio su međunarodno inicijative RED NOSES International te prolaze edukacije i dobivaju međunarodni certifikat kako bi mogli pored liječenja, potaknuti i terapeutski učinak smijehom. 

- Ja bi rekao da smo tek krenuli u prvi razred i da je ovo tek početak, ali kroz daljenje edukacije te uz pomoć drugih i dalje ćemo se truditi da djeci i starijima svaki dan izmamimo barem jedan osmijeh na lice - zaključuje osnivač Zoran Vukić. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • schmeling 25.02.2020.

    Sin mog prijatelja se borio sa leukemijom i nakon nekoliko godina na sreću pobijedio. Posebno trebamo biti osjetljivi na tu djecu i svatko pomoći koliko može. Crveni nosovi imate moju podršku.

  • retita🦋 25.02.2020.

    Drago mi je da sam dio tog projekta.Simbolična donacija omogućava bolesnoj djeci osmijeh.Ja se odreknem nekoliko kava a oni imaju sredstva da ih uveseljavaju.Sitnica za veliku sreću 💋❤️🐾

Komentiraj...
Vidi sve komentare