Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Crveni nosovi proslavili svojih 10 godina liječenja smijehom

Crveni nosovi proslavili svojih 10 godina liječenja smijehom
1

Klaun ima moć mijenjanja atmosfere. On je figura koja svojom apsurdnom igrom i vještinama doprinosi ozdravljenju, jer smijeh ima terapeutski učinak, kaže Zoran Vukić, predstavnik udruge Crvenih Nosova

VIDEO

Sve je počelo 2008. godine kao ideja, odnosno želja i potreba da prije svega djeci olakšamo liječenje i boravak u bolnici, kaže Zoran Vukić, klaundoktor, osnivač i predstavnik udruge Crvenih Nosova koja je danas proslavila deset godina postojanja.

Vjerujući kako smijeh ima terapeutski učinak, prije deset godina na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb započela je njihova misija. Sve je počelo s četiri klaunadoktora, u jednoj bolnici i s jednom vizitom mjesečno. Danas 25 klaunadoktora redovito posjećuju djecu u 14 bolnica u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Rijeci, Zadru i Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Osim djece, osmijeh na lice donijeli su i mnogim starijima i nemoćnima u pet domova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U deset godina aktivnog rada, uveselili su ukupno 126000 djece i 38000 starijih. Do sada ukupno broje 3392 "klaunovskih" posjeta. Udruzi pomaže i 30 000 ljudi svakodnevnim donacijama. 

Zagreb: Udruga Crveni nosovi - klaunovidoktori obilježila 10. rođendan

- Klaun ima moć mijenjanja atmosfere. On je figura koja svojom apsurdnom igrom i vještinama doprinosi ozdravljenju, jer smijeh ima terapeutski učinak. On ovdje postaje klaun doktor. Čak i mali osmijeh na licu djeluje iscijeljujuće pa tako kroz ovakve aktivnosti vjerujemo da klaunovidoktori svojom prisutnošću pridonose bržem izlječenju - kaže Zoran Vukić.

Povodom desetog rođendana obratio se i Žarko Šaško, čiji se sin Filip (10) liječio na odjelu za onkologiju na KBC-u Rebro.

Zagreb: Udruga Crveni nosovi - klaunovidoktori obilježila 10. rođendan

- Kao roditelj bolesnog djeteta prije svega doživite teški šok. Liječnici su rekli da će napraviti sve u njihovoj moći, a ono što mi roditelji moramo je ostati pribrani i raditi na  psihološkom stanju kod djeteta. To je veoma teško jer i sami niste u dobrom psihičkom stanju. Ja sam si dao zadatak da ga svaki dan, barem jednom nasmijem. Kao roditelj želite učiniti sve za svoje dijete pa sam se tako obratio poznatima da pošalju videe podrške. Odazvali su se mnogi, slali i uveselili Filipa. To mi je puno značilo - započinje otac Žarko priču.

Zagreb: Udruga Crveni nosovi - klaunovidoktori obilježila 10. rođendan

- Jednog dana na bolničkom liječenju došao je klaundoktor. Malo smo bili u šoku. Filip nije reagirao, ali doktor nije odustajao. U jednom trenutku Filip se nasmiješio i to je bio jedan prekrasan trenutak - kaže otac Žarko te dodaje da je pozitiva i optimizam jako bitan faktor prema izlječenju. 

Crveni nosovi: Ja sam Doktor Ludek i smijehom liječim bol
Crveni nosovi: Ja sam Doktor Ludek i smijehom liječim  bol

Klaunovidoktori dio su međunarodno inicijative RED NOSES International te prolaze edukacije i dobivaju međunarodni certifikat kako bi mogli pored liječenja, potaknuti i terapeutski učinak smijehom. 

- Ja bi rekao da smo tek krenuli u prvi razred i da je ovo tek početak, ali kroz daljenje edukacije te uz pomoć drugih i dalje ćemo se truditi da djeci i starijima svaki dan izmamimo barem jedan osmijeh na lice - zaključuje osnivač Zoran Vukić. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno