To je to što me zanima!

Crveno meso: Koliko često ga jesti i koje su njegove prednosti

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetuje odraslima da jedu malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuhanog ili pečenog crvenog mesa tjedno
Vidi originalni članak

Crveno meso je puno bjelančevina, ali postavlja se pitanje koliko je ono uistinu zdravo za naše tijelo, ali i za naš planet. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pravilna kupovina mesa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prije svega, valja točno znati što se računa pod crveno meso te koje još ostale vrste mesa možete pronaći u svojoj prehrani.

BUDITE I VI NAKRATKO DIJETE Pada kiša, pa što! Super ideje kako se zabaviti s djecom doma

Što je crveno meso?

Crveno meso je sve ono što je crvene boje kada je sirovo, a nakon kuhanja ili pečenja ostaje tamne boje. To uključuje:

  • Govedinu
  • Janjetinu
  • Ovčetinu
  • Svinjetinu
  • Teletinu
  • Divljač
  • Jaretinu

Perad poput piletine, puretine, patke i guske svrstana je u bijelo meso, kao i divlje ptice te zečevi. Prerađeno meso odnosi se na meso koje je konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem ili dodavanjem soli i drugih konzervansa. Ova kategorija uključuje meso poput kobasica, slanine, šunke, salame i ostalih proizvoda poput mesnih konzervi i pašteta.

Je li crveno meso loše?

- Ovo meso je bogato proteinima, a uravnoteženoj prehrani to je potrebno kako bi tijelo ostalo zdravo te stvaralo aminokiseline - kaže nutricionistica Jessica Bartlett iz tvrtke BikeRumor. Primjerice, ako imate ozljedu, trebate se oporaviti nakon treninga ili dugog dana u uredu, aminokiseline su tu da grade i popravljaju vaše mišiće i kosti stvaranjem hormona i enzima, tvrdi Bartlett.

Jessica kaže da crveno meso na najosnovnijoj razini pruža tijelu energiju - pa kad biste ga potpuno izbacili iz prehrane i ne zamijenili ga nijednom drugom tvari, pretrpjeli biste znatan gubitak energije.

- Budući da postoje i drugi oblici hrane koji sadrže bjelančevine (poput tofua, slanutka, ostalih grahorica i jaja), ne biste trebali imati znatne padove energije. Kada smanjite meso u vašoj prehrani, ne bi trebalo biti značajnijih promjena u vašem tijelu, jer ćete ga odmah zamijeniti drugim visokoproteinskim namirnicama - objašnjava.

SAVRŠENO HRSKAVI Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krumpire ikad!

Nutricionist Rhiannon Lambert kaže da uvrštavanje kvalitetnog svježeg crvenog mesa i peradi u prehranu ima smisla jer je su izvrstan izvor proteina, minerala i vitamina, uključujući željezo, cink i vitamine B skupine.

- Crveno meso poput govedine, janjetine i svinjetine također sadrži zasićene masnoće, a istraživanja su pokazala da njihov prevelik unos ima veze s povišenom razinom kolesterola, čimbenikom rizika za srčane bolesti - dodaje Rhiannon. 

Jessica se slaže i dodaje da je utvrđeno da su crveno i prerađeno meso izravno povezani s rakom crijeva.

- Trenutna istraživanja pokazuju da rak crijeva uzrokuju prirodne kemikalije koje se nalaze u crvenom mesu. Nije toliko štetno kao pušenje, ali u velikim količinama može biti izuzetno štetno - objašnjava.

Koliko crvenog mesa treba jesti tjedno?

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetuje odraslima da jedu malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuhanog ili pečenog crvenog mesa tjedno, dok britanske smjernice nalažu da dnevno ne smijete pojesti više od 70 grama.

- Noviji nalazi istraživanja ukazuju na to da bi jedenje 76 grama crvenog mesa svaki dan (oko tri kriške šunke) još uvijek moglo povećati rizik od raka, iako su važni i ostali čimbenici prehrane i životnog stila - kaže Rhiannon.

ODLIČNA ALTERNATIVA Kupaonica bez plastike: Birajte četkicu od bambusa, 'refill' ruž, perivi papir ili tvrde šampone

- Meso može biti glavni izvor zasićenih masti i soli (ovisno o vrsti mesa) u prehrani. Ako zamijenite meso za biljne opcije (kao što su grah, mahunarke umjesto crvenog mesa u bolonjezu), vjerojatno ćete povećati količinu vlakana u prehrani. Povećani unos povrća može dovesti do boljeg probavnog zdravlja i smanjenog rizika od srčanih bolesti te raka crijeva. A da ne spominjemo utjecaj na okoliš jer smanjeno korištenje životinjskih proizvoda jedan je od načina na koji možemo pomoći planeti - objasnio je.

Trebamo li smanjiti unos crvenog mesa?

- Već se godinama preporučuje da moramo jesti manje mesa i povećavati unos voća i povrća - kaže Rhiannon i preporučuje da počnete s malim promjenama koje mogu imati velike rezultate, a što vaša prehrana postane raznolikija (više voća, povrća i cjelovitih žitarica) to će vaša crijeva biti zdravija, kao i veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, piše Metro.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mambacrna 10.06.2021.

    Svaki treći dan pola kilo janjetine sa krumpirom ma joj miline

  • nap 29.04.2021.

    Ne jedem ga zdravije je povrce

Komentiraj...
Vidi sve komentare