Lifestyle

Komentari 2

Crveno meso: Koliko često ga jesti i koje su njegove prednosti

Crveno meso: Koliko često ga jesti i koje su njegove prednosti

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetuje odraslima da jedu malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuhanog ili pečenog crvenog mesa tjedno

Crveno meso je puno bjelančevina, ali postavlja se pitanje koliko je ono uistinu zdravo za naše tijelo, ali i za naš planet. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pravilna kupovina mesa

Prije svega, valja točno znati što se računa pod crveno meso te koje još ostale vrste mesa možete pronaći u svojoj prehrani.

Što je crveno meso?

Crveno meso je sve ono što je crvene boje kada je sirovo, a nakon kuhanja ili pečenja ostaje tamne boje. To uključuje:

Perad poput piletine, puretine, patke i guske svrstana je u bijelo meso, kao i divlje ptice te zečevi. Prerađeno meso odnosi se na meso koje je konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem ili dodavanjem soli i drugih konzervansa. Ova kategorija uključuje meso poput kobasica, slanine, šunke, salame i ostalih proizvoda poput mesnih konzervi i pašteta.

Je li crveno meso loše?

- Ovo meso je bogato proteinima, a uravnoteženoj prehrani to je potrebno kako bi tijelo ostalo zdravo te stvaralo aminokiseline - kaže nutricionistica Jessica Bartlett iz tvrtke BikeRumor. Primjerice, ako imate ozljedu, trebate se oporaviti nakon treninga ili dugog dana u uredu, aminokiseline su tu da grade i popravljaju vaše mišiće i kosti stvaranjem hormona i enzima, tvrdi Bartlett.

Jessica kaže da crveno meso na najosnovnijoj razini pruža tijelu energiju - pa kad biste ga potpuno izbacili iz prehrane i ne zamijenili ga nijednom drugom tvari, pretrpjeli biste znatan gubitak energije.

- Budući da postoje i drugi oblici hrane koji sadrže bjelančevine (poput tofua, slanutka, ostalih grahorica i jaja), ne biste trebali imati znatne padove energije. Kada smanjite meso u vašoj prehrani, ne bi trebalo biti značajnijih promjena u vašem tijelu, jer ćete ga odmah zamijeniti drugim visokoproteinskim namirnicama - objašnjava.

Nutricionist Rhiannon Lambert kaže da uvrštavanje kvalitetnog svježeg crvenog mesa i peradi u prehranu ima smisla jer je su izvrstan izvor proteina, minerala i vitamina, uključujući željezo, cink i vitamine B skupine.

- Crveno meso poput govedine, janjetine i svinjetine također sadrži zasićene masnoće, a istraživanja su pokazala da njihov prevelik unos ima veze s povišenom razinom kolesterola, čimbenikom rizika za srčane bolesti - dodaje Rhiannon. 

Jessica se slaže i dodaje da je utvrđeno da su crveno i prerađeno meso izravno povezani s rakom crijeva.

- Trenutna istraživanja pokazuju da rak crijeva uzrokuju prirodne kemikalije koje se nalaze u crvenom mesu. Nije toliko štetno kao pušenje, ali u velikim količinama može biti izuzetno štetno - objašnjava.

Koliko crvenog mesa treba jesti tjedno?

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetuje odraslima da jedu malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuhanog ili pečenog crvenog mesa tjedno, dok britanske smjernice nalažu da dnevno ne smijete pojesti više od 70 grama.

- Noviji nalazi istraživanja ukazuju na to da bi jedenje 76 grama crvenog mesa svaki dan (oko tri kriške šunke) još uvijek moglo povećati rizik od raka, iako su važni i ostali čimbenici prehrane i životnog stila - kaže Rhiannon.

- Meso može biti glavni izvor zasićenih masti i soli (ovisno o vrsti mesa) u prehrani. Ako zamijenite meso za biljne opcije (kao što su grah, mahunarke umjesto crvenog mesa u bolonjezu), vjerojatno ćete povećati količinu vlakana u prehrani. Povećani unos povrća može dovesti do boljeg probavnog zdravlja i smanjenog rizika od srčanih bolesti te raka crijeva. A da ne spominjemo utjecaj na okoliš jer smanjeno korištenje životinjskih proizvoda jedan je od načina na koji možemo pomoći planeti - objasnio je.

Trebamo li smanjiti unos crvenog mesa?

- Već se godinama preporučuje da moramo jesti manje mesa i povećavati unos voća i povrća - kaže Rhiannon i preporučuje da počnete s malim promjenama koje mogu imati velike rezultate, a što vaša prehrana postane raznolikija (više voća, povrća i cjelovitih žitarica) to će vaša crijeva biti zdravija, kao i veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, piše Metro.

Najčitaniji članci